• subota, 20. april 2024.
Obeležena godišnjica proboja Sremskog fronta
Društvo | Hronika | Šid | Vesti
0 Komentara

Obeležena godišnjica proboja Sremskog fronta

13. april 2023. godine

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić prisustvovao je državnoj ceremoniji obeležavanja 78. godišnjice proboja Sremskog fronta, koja je održana u Adaševcima kod Šida.

U ime Pokrajinske vlade, potpredsednik Ćurčić je položio venac na spomen-obeležje „Sremski front“ i odao počast palim borcima.

Državnu ceremoniju polaganja venaca povodom 78. godišnjice proboja Sremskog fronta predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Sremskog upravnog okruga, Grada Sremske Mitrovice, Opštine Šid, OŠ „Sremski front“, SUBNOR-a, kao i delegacije udruženja boraca i veterana, predstavnici udruženja građana i diplomatskog kora u Srbiji.

Sremski front je bio jedno od najtežih i najtragičnijih srpskih bojišta, ali i ratišta Drugog svetskog rata, i od velikog je značaja za slom Hitlerove Nemačke. U rovovskoj borbi, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo je oko 250.000 vojnika na obe strane.

Tokom višemesečnih borbi poginulo je oko 13.500 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore. U borbama je izgubilo život i oko 1.100 pripadnika Crvene armije i 630 Bugara.

Proboj Sremskog fronta, između Dunava i Bosuta, počeo je u zoru 12. aprila 1945. godine posle petnaestominutne pripreme iz artiljerijskih i minobacačkih oruđa. Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije snažnim dejstvima uspele su da probiju Sremski front i nastave napredovanje ka zapadnim granicama Jugoslavije.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: