• utorak, 3. oktobar 2023.
Delegacija romske zajednice posetila opštinu Beočin
Društvo | Hronika | Beočin | Vesti
0 Komentara

Delegacija romske zajednice posetila opštinu Beočin

18. april 2023. godine

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma predsednica opštine Beočin Biljana Janković sastala se sa delegacijom romske zajednice sa kojima je obišla romsko naselje kao i molitveni dom Medžlis Islamske zajednice u Beočinu.

Delegaciju koja je posetila beočinsku opštinu činili su pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, direktorka Кancelarije za inkluziju Roma Ljiljana Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić kao i generalni sekretar Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Bajram Morina.

U velikoj sali Skupštine opštine Beočin upriličeno je i predavanje za građane na temu „Istorija Roma“ koje je održala Emina Drmaku kao i javni dijalog o pitanjima koja su od važnosti za romsku zajednicu u Beočinu.

U razgovorima sa gostima i građanima poseban akcenat stavvljen je na važnost obrazovanja, razradu mehanizama za bolju i efikasniju inkluziju Roma kao i na izradu i usvajanje lokalnog akcionog plana kako bi se unapredio položaj romske zajednice u Beočinu.

Predsednica Janković je ovom prilikom ukazala na spremnost lokalne samouprave da uspostavi formalne okvire ali i da podrži sve druge predloge koji će imati za cilj da podignu svest ljudi o romskim pitanjima, spreče diskriminaciju i pojačaju inkluziju Roma ali i da osiguraju transparentnost romske kulture u zajednici.

-Verujem da su ovo pitanja na kojima zajednički treba da radimo u kontinuitetu i zahvalni smo na podršci pokrajinskih institucija. Po usvajanju lokalnog akcionog plana za Rome, očekujem da će biti više predloga koji će dolaziti od romske populacije kako bi se kreirali sadržaji, manifstacije i programi koji su njima poželjni i korisni – istakla je Janković.

foto: Ismet Ademovski, Opština Beočin

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: