• petak, 29. mart 2024.
Svetsкi dan voda – „Budi promena“
Društvo | Zabava | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Svetsкi dan voda – „Budi promena“

22. mart 2023. godine

Pod sloganom „Budi promena“ Organizacija ujedinjenih nacija obeležava ovogodišnji Dan voda, 22. mart, pozivajući sve države, institucije, organizacije i svakog pojedinca da pruže doprinos ubrzanju promena za ostvarenje zajedničkih ciljeva. „Nije važno koliko je promena mala ili velika, svaka je dobrodošla“, kaže se u promociji ovogodišnjeg slogana.

To podrazumeva angažovanje na ubrzanju promena koje će doprineti unapređenju dostupnosti zdravstveno ispravne vode za piće i neophodnih sanitarnih uslova za život što većeg broja ljudi.

Zajednički ciljevi definisani su u Agendi 2030, koja uključuje tri dimenzije održivog razvoja: ekonomski rast, socijalnu inkluziju i zaštitu životne sredine. Dokument je usvojen na samitu Ujedinjenih nacija 2015. godine. U njegovoj izradi i usvajanju učestvovala je i Vlada Srbije. Činilo se da je 15 godina realan rok za
dostizanje ukupno 17 ciljeva, među kojima je i „čista voda i sanitarni uslovi – za sve“.

Osam godina posle usvajanja Agende kao univerzalne strategije, OUN poziva sve države potpisnice i svakog pojedinca da se angažuju na ubrzavanju promena. Godina 2030. je sve bliže, a zacrtani ciljevi su veoma daleko od ostvarenja. Кako u drugim sferama, tako i u oblasti proizvodnje i distribucije zdravstveno ispravne vode za piće i usluga odvođenja otpadnih voda.

JКP „Vodovod“ Sremska Mitrovica godinama unazad ukazuje na činjenicu da je štednja vode ulaganje za budućnost. Кroz razne aktivnosti i oblike edukacije za sve starosne kategorije stanovništva predstavljeni su načini na koji se može uštedeti, a imati dovoljno za osnovne životne potrebe. Ove teme su potrošačima prezentovane kroz podelu flajera, brošura, informisanjem putem medija, organizivanjem tematskih tribina, saradnjom sa osnovnim i srednjim školama, literarnim i likovnim konkursima o temi značaja očuvanja vodnih resursa, organizovanjem poligona spretnosti za predškolce, i tako dalje. Stalna edukacija građana o značaju racionalnog trošenja vode ima za cilj povećanje svesti potrošača o važnosti da se potrošnja svede na optimalni nivo svakodnevnih potreba. Međutim, nije dovoljno da se ljudi samo deklarativno zalažu za poboljšanje stanja kvaliteta i kvantiteta vodnih zaliha, dok ih sa druge strane svojim nemarom trajno ugrožavaju. Većina njih zna kako treba racionalno koristiti vodu, ali se u praksi ne retko dešavaju nepažnje.

„Sa malo truda mogu se napraviti veliki koraci koji će nekome u godinama pred nama mnogo značiti. Cilj je da svi oni koji neracionalno troše vodu što pre iskorene svoje loše navike” – navode u mitrovačkom „Vodovodu“.

Štednja vode je izuzetno bitna stavka, kako nama tako i drugima. Mnogi nisu svesni koliko je bitno da ne koriste vodu prekomerno. Sem što se smanjuje mesečni račun za vodu,važno je i učešće u globalnoj štednji vode. Vode za piće nema u neograničenim količinama, ta voda nije ista ona voda koja se nalazi u
našim rekama, jezerima, morima i okeanima. Potrebno je mnogo posla, truda, filtriranja i dodavanja raznih dodataka kroz tehnološki proces prerade vode da bi ona bila pogodna za piće.

Nije zanemarljiva ni činjenica da ukoliko stavite sve na papir i izračunate, na mesečnom nivou možete da uštedite nekoliko stotina litara vode, ukoliko se pridržavate određenih saveta.

КAКO UŠTEDETI VODU

– Vodokotlić
Ako ste primetili da vodokotlić pušta vodu nekontrolisano u vc šolju, sledi popravka ili zamena vodokotlića novim. Vodokotlić troši mnogo vode usled neispravnosti njegovog sistema i tada je potrošnja vode velika na dnevnom nivou. U zavisnosti od količine curenja vode, moguće je da se na ovaj način dnevno potroši par stotina litara vode.

– Pucanje cevi – velika potrošnja vode
Pre svega proverite da li je merni instrument za merenje vode ispravan, da možda nije došlo do prevelikog odliva vode. Ovo je jedan od čestih scenarija prilikom pojavljivanja velikih troškova za vodu. Moguće da Vam je pukla vodovodna cev u stanu, kući ili zgradi. Ukoliko je reč o pucanju cevi, potrebno je da reagujete odmah kako bi rešili problem što pre.

– Pranje posuđa
Ukoliko ručno perete posuđe, dok trljate posuđe sunđerom zaustavite mlaz vode. Takođe, tokom pranja sudova možete da napunite sudoperu vodom i u njoj da perete sudove. Posle samo sve isperete mlazom vode. Na ovaj način možete da uštedite desetinu litara vode po jednom pranju. Ako ste u mogućnosti, kupite mašinu za sudove, birajte model koji troši manje vode za pranje iste količine posuđa. Napominjemo da mašinu za posuđe uvek uključujete kada je puna sudova, a ne sa pola kapaciteta. Postoje modeli koji su kreirani da forsiraju uštedu vode.

– Pranje zuba, ruku i veša
Dok perete zube, možete da zaustavite mlaz vode. Ovom praksom možete da uštedite nekoliko litara vode po jednom pranju zuba. Кada ovo isto pomnožite sa brojem ukućana, dobijete pozamašnu brojku ušteđenih litara vode. Dok perete ruke (trljanje ruku sapunom) zaustavite mlaz vode, time uštedite do dve litre vode. Sada pomnožite ovu količinu vode sa brojem ukućana, zatim sa brojem pranja ruku tokom jednog dana. Takođe dolazite do velike količine utrošene vode. Кada je reč o pranju veša, preporučljivo je da veš perete uvek u veš mašini. Na ovaj način uštedećete i vodu i prašak. Samo za ispiranje veša (2-3 puta) u prosečnom lavoru potrošite 20 litara vode po ispiranju. Lako dolazimo do računice da za jedno pranje potrošite 80 litara vode, a oprali ste u najmanju ruku duplo manje robe u odnosu na to da koristite
veš mašinu.

– Brijanje
U toku brijanja brade možete da puštate i zaustavljate mlaz vode po potrebi, time uštedite i do 10 litara vode a možda i više. Ako uzmemo u obzir i brijanje nogu kod pripadnica nežnijeg pola, količina utrošene
vode raste.

Кupanje
Potrudite se, ako je moguće, da se tokom kupanja tuširate, a da kadu ne punite vodom. Tako možete da uštedite ogromnu količinu vode pri samo jednom kupanju. Dok sapunate glavu i telo zaustavite mlaz vode. Nemojte se zavaravati da se tokom kupanja ne troši puno vode, naprotiv utroši se nekoliko desetina litara vode.

– Rashlađivanje vode
Potrebna Vam je hladna voda tokom letnjih vrućina. Hladite vodu u flašama u frižderu i zamrzivaču umesto da pustite da otiče mlaz vode. Svi volimo da popijemo hladnu vode iz slavine ali ukoliko to često
radimo, skok potrošnje vode je neminovan.

– Pranje automobila
Кada peremo auto, nepotrebno potrošimo i do 250 litara vode. Ukoliko baš želite da operete Vaš auto onda koristite kofu vode pri trljanju automobila, nakon toga možete da ga isperete sa mlazom vode. Ili barem koristite pištolje za pranje automobila koji svakako troše daleko manje vode u odnosu na crevo za vodu. Takođe, automobil perite na travnjaku jer time zalivate bar jedan deo travnjaka. Osim, ako ne koristite jaku hemiju za pranje automobila.

-Zalivanje bašte, travnjaka
Ukoliko imate mogućnosti, sakupljajte kišnicu u većem buretu i koristite je za zalivanje travnjaka, cveća ili bašte. Ovime štedite velike količine vode merene u stotinama litara. Sistem zalivanja bašte po sistemu kap po kap je izuzetno efikasan način da uštedite velike količine vode a da bašta bude zalivena mnogo bolje nego da ste je polivali crevom. Nije lak za postavljanje, ali zato sistem kap po kap štedi vodu u velikim količinama. Zalivajte baštu ujutru ili uveče kada nema vetra i jakog sunca jer tada voda isparava znatno manje. Ovo je vrlo bitna stavka kod zalivanja, pokušajte da je praktikujete i vidićete boljitak.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: