• ponedeljak, 20. maj 2024.
NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU “DAVORIN JENKO” – Laureat Luka Halilović iz Kuzmina
Društvo | Kultura | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU “DAVORIN JENKO” – Laureat Luka Halilović iz Kuzmina

19. mart 2023. godine

Na Međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko” koje je održano u Beogradu i na kome su se takmičila deca iz Bugarske, Slovenije, Turske, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, u izuzetno jakoj konkurenciji, mladi flautista Luka Halilović iz Kuzmina osvojio je prvu nagradu, 99 bodova i titulu Laureat u svojoj kategoriji, pretkategoriji A.

Ovaj talentovani učenik trećeg razreda Osnovne muzičke škole “Petar Krančević”, imao je svoj prvi solistički koncert prošle godine u sali muzičke škole, a za samo dve godine koliko svira flautu, Luka je na raznim takmičenjima osvojio ukupno sedam prvih i jednu drugu nagradu, a od toga je prošle godine dva puta bio laureat sa po sto bodova.

-Flautu sam prvi put čuo na jednom snimku na Jutjubu i odmah mi se svidelo kako zvuči taj intrument, pa sam poželeo da naučim da ga sviram. Pošto je moja mama Marija profesorka muzike u Muzičkoj školi “Petar Krančević”, ona me je odmah podržala u mojoj želji i kupila mi flautu. Sviranje učim kod nastavnice Irene Milić i svakim danom mi se sve više sviđa. U početku mi je jedino bilo malo teško da savladam pravilno disanje, sve dok nisam naučio kako se svira ton. Kada sam to uvežbao počeo sam da sviram i da idem na takmičenja. Prvo je bilo prošle godine u Mitrovici “Sirmium Music Fest” gde sam osvojio prvu nagradu – priča Luka i dodaje da mu obaveze u muzičkoj školi ne padaju teško i da ih lako usklađuje sa redovnom nastavom koju pohađa u Osnovnoj školi “Branko Radičević” gde je, takođe, treći razred i odličan učenik.

Nakon Mitrovice, usledila su i druga takmičenja: “Tahir Kulenović” u Valjevu, “Miodrag Azanjac” u Beogradu, gde je bio laureat sa 100 poena, zatim republičko takmičenje u Beogradu, takmičenje u Zemunu, a kao najdraže ističe “Eberst” u Novom Sadu, gde je bio ograničen broj nagrada, a u žiriju su se nalazili profesori sa fakulteta. Luka se tu takmičio sa četiri godine starijima od sebe i osvojio je drugu nagradu.

– Dva puta nedeljno idem u Mitrovicu u Muzičku školu, a kod kuće vežbam svaki dan. Veliku podršku imam i od svoje učiteljice Ljubice Serdar koja ima razumevanja za moje izostanke vezane za takmičenja i nastupe – kaže Luka.

Iako ima tek devet godina, ovaj talentovani dečak sa ponosom ističe da nikad nema tremu dok svira. Omiljene kompozicije su mu Bahova “Badineri”, “Igrale se delije” i “Pink Panter”.

Za svoje uspehe i neosporan talenat Luka je ove godine dobio Svetosavsku povelju iz oblasti muzike.

S. M.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: