• ponedeljak, 22. jul 2024.
Dr Stanimir Čekerinac učesnik Evropskog kongresa psihijatara u Parizu
Društvo | Vesti
0 Komentara

Dr Stanimir Čekerinac učesnik Evropskog kongresa psihijatara u Parizu

31. mart 2023. godine

Proces kontinuirane edukacije u mitrovačkoj Opštoj bolnici veoma je zastupljen i intenzivan i poznato je da lekari aktivno učestvuju na domaćim i međunarodnim Kongresima sa zapaženim radovima. U vreme intenzivnog trajanja epidemije izazavne korona virusom, takve edukacije bile su organizovane online, ali se svakako za novim dostignućima i razmenama iskustava nije stajalo.

Veliki međunarodni Kongres psihijatara ( EPA 2023) održan je od 25.do 28.marta u Francuskoj, u Parizu i okupio je specijaliste psihijatrije iz celog sveta, posle dve godine pauze zbog poznate epidemiloške situacije.

Predavači su govorili o raznim psihijatrijskim temama, kako o savremenom lečenju shizofrenije, tako i o upotrebi kanabisa u psihijatrijske svrhe, pojavi novih psihijatrijskih lekova na tržištu, upotrebi esketamina u terapiji teraporezistentne depresije, transkranijalnoj magnetnoj stimulaciji i mnogim drugim temama.

Na kongresu su učestvovali i lekari Opše bolnice Sremska Mitrovica, dr Stanimir Čekerinac načelnik psihijatrijske službe, dr Dušan Sekulić lekar na specijalizaciji iz oblasti psihijatrije, uz podršku profesorke dr Borjanke Batinić zaposlene u Kliničkom Centru Srbije, Klinika za psihijatriju, koji su prezentovali poster.

-Poster se bavio aktuelnom temom, uticajem SARS CoV-2 virusa na mentalno zdravlje ljudi. Izlagan je slučaj pacijentkinje koja je posle preležane infekcije virusom covid-19 imala trajne posledice po mentalno zdravlje, što je i dokumentovano slikom na magnetnoj rezonanci. Kako se poster bavio aktuelnom temom epidemiološke situacije u celom svetu, bio je zanimljiv posmatračima, jer posledice koje je ostavila pandemija na čoveka još uvek nisu dovoljno poznate, te je i lečenje ovakvih pacijenata složeno i zahteva multidisciplinaran pristup – objasnio je po povratku iz Pariza dr Stanimir Čekerinac, spec.za psihijatrijske bolesti mitrovačke bolnice.

Dr Čekerinac je još naglasio da je učešće na EPA 2023 veoma važno, jer donosi inovacije u lečenju psihijatrijskih pacijenata, pristupu različitim pogledima na različite psihijatrijske teme što omogućava i naše integrisanje u Evropske tokove. Naveo je i podatak da će primena esketamina u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica za pacijente u Odeljenju psihijatrije, kao drugoj ustanovi u našoj zemlji, biti sprovedena u skorijoj budućnosti

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: