• utorak, 3. oktobar 2023.
Brestačani proslavili slavu
Društvo | Hronika | Pećinci | Vesti
0 Komentara

Brestačani proslavili slavu

29. mart 2023. godine

Prethodnog vikenda u Brestaču je proslavljena seoska slava, prva seoska slava u Sremu, a Savet mesne zajednice, lovci, fudbaleri i uzgajivači konja potrudili su se da pripreme bogat program.

U nedelju je nastavljena višedecenijska tradicija polaganja venca na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu. Venac su položili zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić i predsednik Saveta mesne zajednice Branislav Kovačević, a Vojkić je u obraćanju okupljenim građanima Brestača istakao da moramo pamtiti heroje i žrtve svih oslobodilačkih ratova koje je Srbija vodila, jer zahvaljujući svim tim herojima i žrtvama mi danas živimo u slobodi.

U subotu je u organizaciji Fudbalskog kluba OFK „Brestač“ odigran noćni turnir u malom fudbalu, a fudbalske entuzijaste nije uspela da omete ni kiša, pa je nastupilo maksimalnih osam ekipa. Turnir je potrajao do duboko u noć, a u finalu su se sastale ekipe OFK Brestač i Skela. Utakmica je u regularnom vremenu završena nerešeno 3:3, a domaća ekipa je bila bolja u izvođenju penala 6:5 i tako došla do pobedničkog postolja. Za najboljeg golmana turnira proglašen je Milan Đuričić (Skela), a za najboljeg igrača Miloš Vukosavljević (OFK Brestač).

U podne u nedelju, u organizaciji Lovačkog društva Brestač, i uz podršku Streličarskog kluba Instinktivac iz Šimanovaca, održana je radionica u prirodi za brestačke predškolce, osnovce i njihove roditelje. Predsednik Lovačkog društva Brestač Predrag Krnjulac upoznao je najmlađe sa značajem boravka u prirodi, pozitivnog odnosa prema životinjama i uživanja u prirodi, ali i odgovornom ponašanju, ne ostavljanju otpadaka za sobom i čuvanjem prirode. Sve to uz ukusan obrok, koji su uz pomoć svojih roditelja sami pripremili na licu mesta, što je za mnoge od njih bilo potpuno novo i uzbudljivo iskustvo.

U organizaciji brestačkih uzgajivača konja, tokom nedeljnog popodneva je ulicama sela drugu godinu zaredom održan defile konjskih zaprega. U defileu je učestvovalo 30 zaprega, a pored domaćih uzgajivača, učestvovali su i uzgajivači iz Klenka, Platičeva, Buđanovaca, Jarka. Belegiša, Golubinaca, Ogara, Subotišta, Donjeg Tovarnika i Pećinaca.

Lovačka šicara, koju je u nedelju organizovalo Lovačko društvo Brestač, okupila je blizu 130 takmičara u dve discipline: klasična šicara i trap disciplina – glineni golubovi.

U klasičnoj šicari su dominirali strelci iz Donjeg Srema. Prvo mesto je osvojio Vladimir Nikolić iz Brestača, drugo Zoran Košutić iz Buđanovaca, a treće Vladimir Stojšić iz Dobrinaca. U ovoj disciplini su se odlično pokazale i dve dame, koje su u oštroj konkurenciji izborile četvrto i peto mesto. Četvrto mesto osvojila je Katarina Bogičević iz Novog Sada, a peto Olivera Nikolić iz Brestača.

U gađanju glinenih golubova veće majstorstvo su pokazali strelci iz Gornjeg Srema. Prvo mesto u ovoj disciplini osvojio je Miško Fabri iz Novog Slankamena, drugo Goran Krčelić iz Slankamena, a treće Jugoslav Berić iz Krčedina.

Posebnu atrakciju je na šicari predstavljalo strelište Streličarskog kluba Instinktivac, na kojem su se mnogi takmičari i gosti prvi put oprobali u ovom sportu.

Izvor/foto: pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: