• ponedeljak, 11. decembar 2023.
Mitrovica dobija lučko pristanište
Društvo | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Mitrovica dobija lučko pristanište

23. februar 2023. godine

U Sremskoj Mitrovici biće otvoreno međuradno lučko pristanište za putnike, a zvanično otvaranje planirano je za 6. mart u 11 časova.

Pristanište će se nalaziti u neposrednoj blizini gradskog centra na kraju Parobrodske ulice. Ovo pristanište će definitivno biti zanimljivo turistima, koji vole putovanja brodom, koji će brzo i lako moći da obiđu bogatu istoriju Sremske Mitrovice, pogotovo antičkog Sirmijuma. Otvaranju pristaništa će prema dosadašnjim najavama prisustvovati ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Agencija za upravljanje lukama je Sremsku Mitrovicu proglasila za jedno od devet lučkih područja u Republici Srbiji, a kako je navedeno prilikom otvaranja pristaništa u Kostolcu, međunarodnim putničkim pristaništima se povezujemo sa celim svetom, turistima se približavaju kulturne i istorijske znamenitosti, a pristaništa povećavaju lokalne i ukupne prihode od nautičkog turizma. Da podsetimo da je Agencija za upravljanje lukama raspisala javni poziv septembra 2022. za izbor operatera za obavljanje lučke delatnosti u Sremskoj Mitrovici, za šta je u novembru izabrano privredno društvo GEO-PROJEKT SM doo.

Zanimljivo da Parodbrodska ulica koja izlazi na reku Savu, gde će međunarodno putničko pristanište biti stacionirano, svoj naziv duguje upravo brodovima koji su odatle saobraćali mnogo decenija ranije. Od januara 1919. godine, Mitrovčani su mogli rano ujutru utorkom, četvrtkom i subotom da putuju lađom do Beograda. Istim putem su mogli da se vrate ponedeljkom, sredom i petkom u predvečernjim časovima, a ova praksa je potrajala jedan dobar period.

Izvor: Sremska mitrovica živi

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: