• sreda, 21. februar 2024.
Film “Oluja” pred mitrovačkom publikom
Društvo | Zabava | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Film “Oluja” pred mitrovačkom publikom

2. februar 2023. godine

Besplatne projekcije filma „Oluja“ biće održane u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici u sredu, 8. i četvrtak, 9. februara.

Tim povodom u Gradskoj kući održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i načelnik Uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo.

– „Oluja“ je srpski ratni film novijeg datuma, odnosno iz 2023. godine gde režiju i scenario potpisuje Miloš Radunović. Film prati etničko čišćenje Srba na prostoru Republike Srpske Кrajine tokom istoimene operacije, sada već i davne, ali nikako zaboravljene 1995. godine. „Oluja“ nosi jaku antiratnu poruku, a posebno je zanimljivo istaći da je rađen po istinitim događajima i motivima, ali posmatranim kroz oči “malog“, običnog čoveka koji je operaciju doživeo i preživeo – rekla je Milovanović na konferenciji i pozvala Mitrovčane da pogledaju film, za koji veruje da nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Besplatne projekcije za građane obezbeđene su zahvaljujući Upravi za kulturu i sport, a kako je podsetio načelnik Ševo, Grad Sremska Mitrovica je među prvima primio tаlаs izbeglih i prognanih lica.

– Film je dosta potresan, ali ni na koji način ne želi da dosipa so na ranu koja ni posle toliko godina nije zarasla, već je njegova poruka da nikako ne smemo da dozvolimo da se nešto slično, kao progon oko 250.000 ljudi, Srba sa prostora severne Dalmacije, Banije, Like i Кorduna ponovi. Mitrovica je pretrpela nekoliko ratova, a kroz ovaj film prisetćemo se gorkih trenutaka, teške i tragične 1995. godine sa željom da nove generacije tako nešto ne dožive – reči su načelnika.

Projekcije filma „Oluja“ su zakazane za 17:00 i 20:00 časova, a besplatne karte građani mogu preuzeti na blagajni mitrovačkog pozorišta u periodu od 08:00 do 15:00 časova svakog radnog dana. Zbog ograničenog kapaciteta pozorišta jedna osoba može preuzeti maksimalno 4 karte.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: