• sreda, 21. februar 2024.
RADOVI U MESNOJ ZAJEDNICI MARTINCI – ZA LEPŠI IZGLED SELA
Društvo | Sremska Mitrovica
0 Komentara

RADOVI U MESNOJ ZAJEDNICI MARTINCI – ZA LEPŠI IZGLED SELA

6. januar 2023. godine

U Mesnoj zajednici Martinci u 2022. godini je rešen dugogodišnji problem sa animalnim otpadom i postavljeni su kontejneri iz kojih se redovno odvoze ostaci uginulih životinja ne samo iz Martinaca nego i iz Kuzmina. Nažalost, neki neodgovorni meštani koriste ove kontejnere i za druge vrste smeća iako se deponija nalazi samo 100 metara dalje, a što je strogo zabranjeno.

Pored toga, uređena su tri atarska puta, prošireni i nasuti u dužinama od i to: Međedov sokak – Bajin salaš 2,8 kilometra, Zadružna ulica 450 metara, put prema deponiji 400 metara i deo Cvetne ulice 200 metara. Članovi Saveta MZ tokom letnjih meseci organizovali su akciju uređenja atarskih puteva sa sopstvenom mehanizacijom. U ovu akciju su se uključili mnogobrojni meštani i samim tim učinak je bio izvanredan.

U ovom selu polako ali sigurno i dalje ulažu u Dom kulture. Svake godine se uradi po nešto, a u 2022. godini su zamenjena dva stara drvena prozora sa novim PVC prozorima koja se nalaze u hodniku koji vodi do kancelarija Mesne zajednice i Mesne kancelarije. Ispred Doma kulture je zasađeno cveće kako bi tokom cele godine centar Martinaca izgledao lepše. Dečije igralište u sklopu školskog dvorišta je dobilo novu podlogu sa separacijom zbog bezbednosti dece i osigurano je sa dve kamere.

-Velika podrška Kulturnom centru Martinci je urodila plodom, jer sada već možemo reći da se deca i omladina intezivno bave folklorom što je i bio cilj, da posle dužeg vremena ova aktivnost zaživi u Martincima. Saradnja sa našom Osnovnom školom “Jovan Jovanović Zmaj” se podrazumeva, tako smo bili uključeni u aktivnosti Novembarskih dana učenika IV razreda koji su imali zadatak da istraže o poreklu svojih prezimena i imena. Učiteljica Jasminka Mitrović došla je na ideju da ovaj čas održe kao vannastavnu aktivnost u prostorijama Mesne zajednice i ja kao sekretar sam deci prenela neke činjenice koje su se porodice i kada doseljavale u naše selo, zatim koja prezimena imaju nadimke i koje krsne slave koja prezimena obeležavaju – kaže Ivana Božić, sekretarka Mesne zajednice Martinci.

Zahvaljujući dobroj saradnji Mesne zajednice i lokalne samouprave, trenutno se u ovom selu radi izmuljavanje i prokop najkritičnijeg dela kanala u Sremskoj ulici. Takođe, u toku je izrada Plana detalje regulacije i proširenja parcele na kojoj se nalazi seosko groblje koju, na inicijativu Mesne zajednice, radi Gradska uprava za urbanizam Sremska Mitrovica.

Još jedna od aktivnosti Saveta Mesne zajednice je i predlog Crvenom krstu za dobijanje pomoći porodicama sa više dece i to 10 porodica kojima svaka podrška znači mnogo. Takođe, kada je reč o prikupljanja doprinosa za potrebe Crvenog krsta, Martinci mogu da se pohvale da su jedina Mesna zajednica koja prikupi sredstva na vreme u celoj opštini. Pored toga, ovo selo je jedinstveno i po tome što se ovde dva puta godišnje organizuje dobrovoljno davanje krvi. Toj akciji se meštani uvek rado odazovu, bude oko 60 davalaca, kojima se priključe i prijatelji iz Ugljevika.

– Ovo su samo neke od aktivnosti Mesne zajednice u 2022. godini, koje smo sprovodili u cilju poboljšanja uslova života u našem selu. Koliko god napor Mesne zajednice bio nekada nevidljiv, možda trenutno, meštani treba da znaju da se uvek radi na nekoj novoj ideji koja će biti realizovana u budućnosti. U realizaciji svih aktivnosti sarađujemo sa meštanima našeg sela, kao i sa lokalnom samoupravom, a dajemo obećanje da će tako biti u narednom periodu – rekla je Ivana Božić, sekretarka Mesne zajednice Martinci.

U nastupajućoj 2023. godini proces preparcelacije zemljišta oko ambulante treba da se privede kraju tako da bi se moglo ići na licitaciju kao povoljna lokacija za sve vrste investicija.

-Mesna zajednica je u svoj budžet ponovo uvrstila određena sredstva za nastavak radova za kopanje uličnih kanala, jer je reč o radovima koji imaju za cilj dugoročnu zaštitu od poplava usled obilnih padavina. Takođe, planirani su i radovi na sanaciji i adaptaciji svih autobuskih stajališta u našem selu i nastojanje proširenja gradske autobuske linije radi češćih polazaka za sve stanovnike Martinaca – kaže Ivana Božić, iz Mesne zajednice Martinci.

Sanja Mihajlović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: