• nedelja, 5. februar 2023.
Sremskomitrovački prosvetari danas obustavili nastavu
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Sremskomitrovački prosvetari danas obustavili nastavu

1. decembar 2022. godine

Zahtevajući da se najkasnije do polovine decembra otpočnu pregovori o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju u četvrtak, 1. decembra članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije obustavili su rad. U Sremskoj Mitrovici prosvetari su svoj zahtev izneli na skupu u Gradskom parku.

Kako je objasnio Joca Kopčić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Sremska Mitrovica razlog obustave rada jeste porast nasilja u školama.

– Na osnovu odluke našeg krovnog sindikata – Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije zaposleni u članicama Unije danas su u potpunosti obustavili nastavu i to se desilo prvi put posle 10 godina. Razlog zbog koga smo se mi odlučili na ovaj korak je porast nasilja u školama, kako prema nastavnom i nenastavnom osoblju, tako i porast vršnjačkog nasilja. Upravo zbog toga smo želeli da 1. decembar obeležimo na ovaj način i ujedinjeni kažemo stop nasilju i zaražimo veću zaštitu Ministarstva prosvete kako bi bili u mogućnosti da svoj posao obavljamo na najbolji mogući način – rekao je Kopčić.

On je istakao da od 12 škola članica Sindikata prosvetnih radnika Sremska Mitrovica u 10 je nastava bila u potpunosti obustavljena.

Do veće zaštite, kako objašnjava Kopčić, zaposleni u prosveti mogu doći dobijanjem statusa službenog lica, ili promenom krivičnog zakona koji će sankcionisati svaki vid nasilja prema prosvetnom radniku ili članu njegove porodice kako u školi, tako i van nje.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: