• četvrtak, 18. april 2024.
Sadnja duž biciklističke staze
Vesti
0 Komentara

Sadnja duž biciklističke staze

16. decembar 2022. godine

Novih 400 sadnica sibirskog bresta posađeno je u prvoj polovini decembra meseca duž biciklističke staze između Mačvanske Mitrovice i Zasavice 2.

-Pokret gorana Sremska Mitrovica i Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ pre tri godine su započeli veliki projekat u okviru kojeg je posađeno 800 stotina sadnica uz biciklističku stazu od izlaska iz Male Mitrovice do ulaska u Zasavicu. Međutim kako je teren u tom delu izuzetno nepovoljan, tačnije dosta peščan i pored zalivanja i naše brige o tim sadnicama imali smo dosta gubitaka. Ove godine te gubitke smo nadoknadili i to u saradnji sa Pokretom gorana Srbije, Rotarakt klubom iz Stare Pazove i američkom kompanijom „Medtronik“ koji su nam obezbedili 400 sadnica sibirskog bresta, ali u uključili se u sadnju – reči su Slobodana Simića, upravnika rezervata „Zasavica“.

Simić je objasnio da se radi o sadnicama koje su prema rečima stručnjaka znatno otpornije i vrlo verovatno će se dosta bolje primiti.

-Na ovoj deonici u zemlji ima dosta peska koji je tu nasut prilikom izgradnje obaloutvrde, ali nadamo se, a potkrepljeni rečima stručnih lica, da će se sadnice lepo primiti. Mi ćemo svakako uložiti dodatan trud i zalivati ih po potrebi. Inače, svakom stablu smo zamenili zemlju i dodali cev u koju može da stane 3 litre vode kao početnu zalihu– kaže Simić.

Upravnik ističe da je u pitanju zaista lepa akcija i da veruje se da će se već na proleće videti njeni rezultati.

*Tekst objavljen u okviru projekta “Ekološkom svešću do sopstvenog zdravlja”koji je sufinansiran od strane Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: