• subota, 20. april 2024.
Uređenje prostora za nove postavke
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

Uređenje prostora za nove postavke

8. novembar 2022. godine

Ruma- Ove godine Zavičajni muzej u Rumi obeležava 250.godina od podizanja muzejske zgrade, koje je i najstarija spratna zgrada u ovom gradu. Ovo je i godina velikih radova na zgradi muzeja, koje je nedavno obišla i predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.  Radovi su, kao što smo već pisali, počeli kako bi se prvobitno rešio veliki problem kapilarne vlage, zbog koje muzej nije mogao da ima stalne postavke u prizemnom delu. Vlaga je presečena i potrebno je da prođe jođ neko vreme kako bi se radilo na spoljnoj fasadi. Za to vreme posao se nastavlja na unutrašnjem uređenju.

– Nastavljeno je sa svim ostalim radovima. Uz pomoć lokalne samouprave i Ministarstva kulture pokušaćemo da izguramo i napravimo stalnu postavku, a to su veliki radovi. Prvo što moramo da uradimo je adaptacija zgrade. Posle isecanja vlage nam sledi zamena stolarije, elektroinstalacija, instalacija za telekomunikacije, alarmni sistem, protivpožarne instalacije, kako bismo zgradu doveli do  najvišeg nivoa za muzejske postavke. Imaćemo najsavremeniju postavku u zgradi staroj 250 godina, rekao je Uroš Nikolić, kustos arheolog Zavičajnog muzeja u Rumi.

Tako će muzej imati i stalnu postavku koja će pokrivati više segmenata: geološku istoriju Srema, arheološku, istorijsku, etnološku, umetničku i primenjene umetnosti, naglasio je Nikolić. Ono što će možda privući i najviše pažnje su arheološki eksponati pronađeni u okolini Klenka na lokalitetu Adžine njive, otvorenom zbog izgradnje auto-puta Ruma-Šabac.

-Arheološka istraživanja su završena krejam juna, početkom jula 2022. godine. Celokupan materijal koji je iskopan na samom lokalitetu Adžine njive u Klenku biće prenet u Zavičajni muzej Ruma i biće deo stalne postavke, a naravno i tematskih izložbi koje će se raditi na tom samom materijalu, dodao je uroš Nikolić.

Za vreme trajanja radova u zgradi muzeja, deo eksponata se čuva u nekadašnjoj zgradi Gradske biblioteke ju centru grada, gde su uslovi daleko bolji po pitanju vlage i čuvanja muzejskih predmeta. Paralelno sa radovima se obavlja i reorganizacija muzejskog prostora,  ne samo za postavke nego i za depoe i kancelarijski prostor.

S.B.

Projekat “Ruma u fokusu-unapređenje ustanova kulture” je sufinansiran od strane Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: