• ponedeljak, 16. jun 2025.
U kratkom roku pazovačke nadlacke privukle pažnju šire javnosti
Društvo | Zabava | Stara Pazova
0 Komentara

U kratkom roku pazovačke nadlacke privukle pažnju šire javnosti

21. oktobar 2022. godine

Već posle samog otvaranja, pre nešto više od tri meseca, pred lokalom u pešačkoj zoni, na Trgu u Staroj Pazovi, formirao se red za nadlacke. Radi se o poznatom, tradicionalnom, kolaču poreklom iz Slovačke, koji po obliku liči na krofne a u Staroj Pazovi najčešće se služi sa šećerom, makom, mlevenim orasima ili kakaom. Mlada Кristina Denčić odlučila je da od nadlacki napravi brend, pazovačku priču.

-Prvo sam imala ideju pa sam onda učila zanat. Pravila sam nadlacke svaki dan, vežbala. Dugo mi je trebalo da pogodim tačnu razmeru svih sastojaka, jer preciznog recepta nije bilo. Umesto toga, iskusne domaćice kažu „treba testo da osetiš pod rukom“! Zaista, treba mnogo testa umesiti da bi se stekao taj osećaj ali i onda, kada se odlučujete za veće količine, kada kupite mikser za testo kapaciteta oko šest, sedam, kilograma taj osećaj ipak treba pretvoriti u preciznu težinu.

Кako se mese nadlacke Кristina je naučila od svoje bake. Vođena idejom da stari bakin recept upotrebi u svojoj zanatskoj proizvodnji, Кristina je počela proizvodnju i prodaju nadlacki.

-Primetila sam da na staropazovačkom Trgu, u pešačkoj zoni, gde se u popodnevnim i večernjim satima okupljaju roditelji sa decom i gde je puno šetača nema ponude nikakve hrane. Našoj deci je to nedostajalo, a verujem i drugima. Uz veliku pomoć i podršku supruga odlučila sam da ja to pokušam, da ponudim nešto što se može pojesti usput. Nadlacke sa različitim nadevima i prelivima su se pokazale kao odlična ideja.

Dobro je krenulo. Posle samo dva meseca od otvaranja, krajem avgusta u Staroj Pazovi na gastronomsko-turističkoj manifestaciji “Gastro Srem”, gde se okupilo oko 70 izlagača gastronomskih specijaliteta iz regiona, Кristinine nadlacke jedine su dobile čak dve nagrade, prvu za slani i drugu za slatki recept. Ubrzo su počeli da stižu pozivi za učešće na festivalima hrane i sličnim manifestacijama.

-Rasturimo gde god se pojavimo! Nedavno smo imali štand na „Najslađim ukusima Beograda“ na Trgu Republike, zatim na Salašu 137. Na Trgu Republike u Beogradu imali smo ubedljivo najduže redove i to među ozbiljnim izlagačima, među kojima su bili Ferdinand knedle, Crna ovca, Slatkoteka i mnogi drugi. Slično je bilo i proteklog vikenda u Delta sitiju u Beogradu, gde smo učestvovali na manifestaciji Ukus Vojvodine – zadovoljno kaže Кristina.

B. Topalović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar