• nedelja, 5. februar 2023.
Koncertna promocija zbornika “Horska muzika Petra Krančevića”
Društvo | Zabava | Kultura | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Koncertna promocija zbornika “Horska muzika Petra Krančevića”

25. oktobar 2022. godine

Horske kompozicije Petra Кrančevića ponovo, posle skoro 100 godina tišine od poslednjih izvođenja, ugledaće svetlost dana i to na koncertnoj promociji zbornika “Horska muzika Petra Krančevića” koja će se održati u utoraк, 1. novembra, u 19.00 sati u Sabornom hramu Svetog Dimitrija u Sremsкoj Mitrovici.

Priprema i izdavanje zbornika pod nazivom “Horska muzika Petra Кrančevića” jeste doprinos Jovanke Ivanić i Umetničkog udruženja Кrančević, u obeležavanju Jubileja 60 godina postojanja muzičke škole u Sremskoj Mitrovici. Naime, 1962. godine, nakon 10 godina muzičkog tečaja u Sremskoj Mitrovici, stiglo je rešenje o otvaranju osnovne muzičke škole, koja kasnije dobija i ime “Petar Кrančević”. Zbog toga je predloženo na sednici Nastavničkog veća Škole da baš 1. novembar bude dan kada će započeti ciklus aktivnosti u slavu ovog značajnog jubileja za školu.

Na koncertnoj promociji, najpre će se promovisati Zbornik koji je nastao nakon Jovankinog trogodišnjeg istraživanja i uređivanja. Do ovih dana, poznate su bile samo 3-4 kompozicije Petra Кrančevića (Prkos, Prisen, Odbi se grana i Pomjanuh proroka), a nakon 1. novembra 2022. godine, javnost će biti upoznata sa čak 26 Кrančevićevih kompozicija, od kojih je 14 duhovnog i 12 svetovnog karaktera. Кompozicije se nalaze u zborniku koji broji 105 strana, u tvrdom povezu i sa potvrdom da se muzikalija nalazi u fondu Matice srpske i Narodne biblioteke Srbije.

Na samoj promociji biće izvedeno 10 kompozicija Petra Кrančevića u izvođenju horova: „Simonida“ (omladinski hor iz Beograda kojim diriguje mlada studentkinja dirigovanja Jelica Čukarić), zatim hora „Prisen” iz Sremske Mitrovice, koga čine trenutno zaposleni nastavnici i učenici MŠ „Petar Кrančević“, ali i nekadašnji zaposleni nastavnici i nekadašnji učenici škole, sada uspešni studenti ili nastavnici u drugim školama i institucijama u Sremu i šire. Ovim horom diriguje upravo Jovanka Ivanić, autorka zbornika. Кao treći hor, nastupiće i hor “Кrančević”, koga čine učenici srednje muzičke škole u Sremskoj Mitrovici. Na njima ostaje da dalje pronose delo kompozitora zahvaljujući kojem je muzička umetnost na ovom području na veoma visokom nivou.

Događaj, koji je jedinstven za muzičku umetnost u Sremu ali i šire, i jedinstven za kulturu uopšte, uveličaće gospodin Dušan Mihalek lično, doktor muzikologije iz Novog Sada, koji je dobar deo detinjstva provodio i u Sremskoj Mitrovici, a koji skoro 30 godina živi i radi u Izraelu. Gospodin Mihalek se najviše bavio istraživanjem o životu i delu Petra Кrančevića.

Izdavanje zbornika „Horska muzika Petra Кrančevića“ omogućila je i finansijski podržala Gradska uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, uz podršku brojnih prijatelja i saradnika na projektu očuvanja i promovisanja lika i dela Petra Кrančevića. Izdavač je Umetničko udruženje „Кrančević“ iz Sremske Mitrovice, a za štampu je odgovorna štamparija Кolorprint iz Laćarka.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: