• sreda, 24. jul 2024.
Narod žrtva zločina
Društvo | Projekti | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Narod žrtva zločina

18. septembar 2022. godine

Osam decenija fašističkog terora obeleženo je izložbom arhivskih dokumenata, muzejskih predmeta, fotografija i video materijala pod nazivom “Narod žrtva zločina” u Muzeju Srema.

Izložbu su zajedničkim snagama pripremili zaposleni u Muzeju, a svečanom otvaranju prisustvovali su i predstavnici mitrovačke lokalne samouprave koja je pomogla njenu organizaciju, na čelu sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović.

Nenad Radmanović, kustos Muzeja Srema, rekao je da se ova izložba hronološki nadovezuje na prošlogodišnju izložbu “Aprilski rat u Sremskoj Mitrovici” i prati događaje u toku godinu dana, od leta 1941. godine do kraja leta 1942. godine:

– Govori zapravo o čoveku, o rodoljublju, o Sremcu, o lekaru, učitelju, učeniku, paoru, radniku, govori o običnom čoveku, nasuprot njima na izložbi se nalaze, a posmatrači izložbe mogu to vrlo lako da primete, oni koji su se preselili na stranice istorije koje beleže sramote čovečanstva.
Izložbu je otvorio Milan Mićić, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu i sport.

*Tekst objavljen u okviru projekta “1942. godina krvavog leta” koji je sufinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: