• sreda, 28. septembar 2022.
30.Pudarski dani -Tri decenije u čast vinogradara i pudara
Projekti | Irig
0 Komentara

30.Pudarski dani -Tri decenije u čast vinogradara i pudara

18. septembar 2022. godine

Irig-Proteklog vikenda u Irigu su održani 30.jubilarni Pdarski dani, turističko-privredna manifestacija koja se održava u čast pudara, čuvara vinograda. Septembar je vreme kada se ubiraju plodovi rada u polju, pa tako i u vinogradima, a svetkovina je uvek način da se proizvođači i gosti zahvale prirodi na darovima koje daje u ranu jeden. Tako su se Irižani i ovog septembra odužili vinogradima, ali i svim ljudima koji se bave vinogradarstvom i na taj način doprinose privrednom i turističkom razvoju ove male sremske opštine čiji je prepoznatljiv brend vino. Manifestaciju organizuje Društvo Irižana, pod pokroviteljstvom Opštine Irig.

Prvi program Pudarskih dana u Iirgu počeo je u četvrtak uveče u Srpskoj čitaonici u Irigu, koji je otvorio predsednik Opštine Tihomir Stojaković. Prisutne je pozdravio i čuveni iriški pudar Đeđa. Tim povodom Srpska čitaonica je priredila poetsko veče Jasne Milenović, pesnikinje iz Sremske Kamenice. Jasna Milenović je objavila više zbirki poezije i dobitnica je mnogobrojnih nagrada. Na konkursu za najlepšu pesmu o vinu, koji raspisuju Vinarija “Mačkov podrum” i Čitaonica, 2018. godine osvojila je treću nagradu.

-Pudarski dani su još 1993.godine bili zamišljeni kao privredno-turistička manifestacija,  ambiciozno u pravcu toga da svako naseljeno mesto dobije svoju prepoznatljivu manifestaciju. Irig, kao sedište opštine je bio predviđen da bude nosilac najvažnije i najmasovnije manifestacije Pudarski dani, dok smo i za svako naseljeno mesto osmislili po neki program. Radili smo uspešno neko vreme uz veliki entuzijazam i odricanja, posebno u početku kada nismo imali podršku ni opštine ni pokrajinskih struktura. Sada je to mnogo drugačije, naravno Opština Irig  stoji iza nas kao i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Mi smo naš cilj ostvarili, za Irig kao vinsku sredinu se daleko čulo, pa iako smo zamislili da ovo bude  i internacionalna manifestacija, zadovoljni smo što je sada to program za naše građane i okolinu, posebno što su nam se pridruile i druge iriške ustanove, škole i vrtići, rekao je Dušan Pazarski, predsednik Društva Irižana, organizatora Pudarskih dana u Irigu.

Manifestacija je započela u četvrtak u Srpskoj čitaonici u Irigu, ali je svečano i zvanično otvaranje upriličeno u voćnjaku Mirka Panića nadomak Iriga, gde je bilo reči o vinarstvu i daljem razvoju ove privredne grane na teritoriji Opštine Irig. Tokom tri dana manifestacije organizovani su brojni programi, a deo njih, posebno oni koje su pripremili najmlađi Irižani, zbog vremenskih neprilika bio je premešten u vrtiće i škole. Proizvođači vina i udruženja žena izložili su svoje proizvode u vinskoj ulici, kuvao se i najbolji paprikaš, organizovan je i defile fijakera, fenjera od bundeva, maskenbali i još mnogo toga. Zbog vremenskih neprilika otkazan je i koncert Viki Miljković i Halida Muslimovića na  Ribarskom trgu gde je prve večeroi nastupao Garavi sokak. Među nagrađenima na 30.Pudarskim danima su Nataša Rogulja sa najtežim grozdom od 1430 grama. Najbolje crveno vino proizveo je podrum Šućin,  najbolje roze vino dolazi iz podruma Kasapski,   a najbolje belo iz podruma Bojčić. Za najlepši vinski podrum proglašen je podrum Srednje stručne škole „Borislav Mihajlović Mihiz“.

-Poznato je da Opština Irig ima dva pravca razvoja, to su poljoprivreda i turizam. Vinarstvo i vinogradarstvo povezuju te dve grane i naša ideja je da i dalje razvojamo tu granu od koje opština živi. Vinarstvo je značajno kako za razvoj poljoprivrede u našoj opštini, tako između ostalog i za vinski turizam,. Za našu opštinu se po tom pitanju već daleko čulo, ali nama je cilj da to i dalje unapređujemo i da zaista postanemo vinska prestonica Srbije. Ove godine smo prvi put manifestaciju organizovali i isfinansirali samostalno, a ponuđenu podršku iz pokrajine smo preusmerili na neke druge manifestacije koje održavamo u našoj opštini, rekao je prilikom otvaranja Tihomir Stojaković, predsednik Opštine Irig.

U iriškoj opštini je oko 250 hektara zasada pod vinogradima. Ove godine suša nije toliko uticala na ovu kulturu za razliku od drugih proizvođača jer poznato je da vinova loza voli sunce i više temperature. Zato se iriški vinari nadaju da će biti prilike da se pije kvalitetno vino iz poslednje sezone.

-Za razliku od drugih useva, vinogradu je ovo vreme najviše pogodoval. Osa, pčela i vinograd vole sunce i sušu.  Bilo je dovoljno sunčanih dan, a kada je kiša za sve ostale kulture bila nepovoljna, vinogradu je dobro došla da nalije zrno. Bilo je dovoljno sunca i dovoljno kiše, pa je grožđe pružilo svoj maksimum i samo lepo pravo grožđe daće i kvalitetno vino koje ćemo degustirati od naredne godine, rekao je Živan Kasapski, vinar iz Rivice.  

S.B.

Projekat “Domaći turizam vodi u Irig” je sufinansiran od strane Opštine Irig.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: