• petak, 29. mart 2024.
U školi „Dr Đorđe Natošević“ uvodi se novi smer od naredne školske godine
Projekti | Inđija
0 Komentara

U školi „Dr Đorđe Natošević“ uvodi se novi smer od naredne školske godine

27. decembar 2020. godine

Na Nastavničkom veću smo dobili podršku nastavnika i prošla je na Školskom odboru naša odluka da u okviru predloga Plana upisa za školsku 2021/2022. godinu uvedemo novi obrazovni profil, odnosno smer industrijski krojač, kaže Elijana Mandić, direktor škole „Dr Đorđe Natošević“

Piše: G. Majstorović

Od naredne školske godine 2021/2022 u inđijskoj Srednjoj školi „Dr Đorđe Natošević“ postoji potreba za uvođenje novog obrazovnog profila iz oblasti rada tekstilstva i kožarstva, a to je industrijski krojač. Školovanje traje tri godine. Na tom  smeru učenici uče kako se priprema i organizuje rad, krojenje predmeta od tekstila i kože, šivenje predmeta od tekstila i kože, takođe, dorada predmeta od tekstila i kože.

Ucenicki radovi 2    Cilj stručnog obrazovanja za smer industrijski krojač je osposobljavanje učenika  za pripremu krojnja predmeta od tekstila i kože na osnovu šablona i izrada predmeta na osnovu tehničke dokumentacije iskrojnih delova. Tu postoji neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebe kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređivanje zapošljivosti, usmeravanja da učenici budu osposobljeni za primenu teorijskih znanja u praktičnom delu, preuzimanje odgovornosti za učenje, napredovanje u poslu, prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju i td. Ciljevi učenja dalje podrazumvaju dobijanje temeljnih i praktičnih znanja za izradu predmeta od tekstila i kože i rešavanje problema u procesu rada, korišćenje razvoja izvora informacije, razvijanje potrebnih veština u izradi predmeta od tekstila i kože, razvijanje sistematičnosti u radu, osposobljavanje za samostalan timski rad, osposobljavanje za pravilno rukovođenje specijalnim mašinama, automatima, aparatima i uređajima u tekstilnoj industriji, odnosno koji se nalaze kod socijalnog partnera. Za uvođenje novog smera škola ima podršku kompanije IGB AUTOMOTIVE COMP DOO INĐIJA.

Elijana Mandic, Ivana Radakovic i Branka Savic    – Na Nastavničkom veću smo dobili podršku nastavnika i prošla je na Školskom odboru naša odluka da u okviru predloga Plana upisa za školsku 2021/2022. godinu uvedemo novi obrazovni profil, odnosno smer industrijski krojač. Imamo podršku kompanije IGB AUTOMOTIV za 15 učenika smera industrijski krojač tako da smo tu dobili mogućnost da deca idu na praksu. Na tržištu rada od strane kompanija postoji potreba za tim kadrom – rekla nam je Elijana Mandić, direktor SŠ „Dr Đorđe Natošević“.

Ucenicki radovi   Branka Savić, profesor praktične nastave u školi Natošević naglašava da je ovaj smer prilagođen, ne samo devojčicama, nego i muškoj populaciji jer postoji predmet automatizacija u tekstilnoj industriji. – Ovde s radi jedan informatički deo obuke, pogotovo što te mašine gde se primenjuje taj sistem rada poseduje IGB-e. Zatim, deo vežbi se može ralizovati kod socijalnog partnera, ali, na primer i  za predmet tehnologije industrijske proizvodnje koriste se sve mašine koje su zastupljene kod socijalnog partnera. Direktno kroz praksu učimo. Mi naredne školske godine po dualnom obrazovanju upisujmo 15 modnih krojača i 15 industrijskih krojača. Oni u drrguoj i trećoj godini kod socijalnog partnera realizuju praktičnu nastavu. Praksa koja se realizuje u školi je do 10 učenika u grupi, a kod socijalnog partnera grupu čini po pet učenika na jednog instruktora – objašnjava Branka Savić i dodaje da su oni učenicima maksimalno posvećeni. Oni u prvoj godini u školi stiču, osnovna praktična znanja, savlađuju rad na mašinama, rukovanje peglom, uče ručne ubode, manipulacije rada na mašini, a ostalo znanje se stiče kod soicijalnog partnera, gde im se omogućava posle dobre obuke ostanak u firmi, naravno ako su zainteresovani. Inače, modni i industrijski krojač će biti kombinovano odeljenje i tokom školovanja opšte predmete će slušati zajedno, a stručne predmete odvojeno  da bi se maksimalno ispoštovao plan i program rada i da bi se predmetni nastavnici maksimalno posvetili učenicima.

Elijana Mandić, direktor škole i ovog puta ističe podršku lokalne samouprave za sve što je potrebno, od prevoza učenika na praksu do nabavke potrošnog materijala za školsku radionicu i svega ostalog što je potrebno.

Projekat „Obrazovanje u službi privrede-škole za 21. vek“ sufinansiran je sredstvima budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: