• ponedeljak, 26. septembar 2022.
“GASTO SREM”: Priprema sremačkih specijaliteta iz kuvara starog 120 godina, vinksi plato, kulinarski show
Društvo | Zabava | Vesti | Stara Pazova
0 Komentara

“GASTO SREM”: Priprema sremačkih specijaliteta iz kuvara starog 120 godina, vinksi plato, kulinarski show

30. avgust 2022. godine


Gastronomsko – turističke manifestacije “Gastro Srem” održaće se po peti put 2. i 3. septembra od 18 časova na Trgu doktora Zorana Đinđića u Staroj Pazovi na kojoj će se predstaviti oko 70 autentičnih izlagača iz regiona koji se svojim raznovrsnim proizvodina izdvajaju po kvalitetu.

Na manifestaciji će biti izložen i kuvar star 120 godina u kome su recepti sremačkih specijaliteta ispisani ručno. Kuvar ima 403 recepta i 227 strana, a trenutno se nalazi u vlasništvuporodiceJanković iz Srema koja ga je ustupila Manifestaciji tokom dana održavanja. Njegov autor bio je Nikola Janković ( 1869-1947) po zanimanju bankar. Pojedini recepti su napisani i na nemačkomjeziku. Ovaj kuvar čuva recepte koji su već decenijama zaboravljeni.

U okviru kulinrskog show-a koji će se održati oba dana, na centralnom delu manifestacije, osimtakmučenja u brzom razvijanju testa,priremanju nadlacki, svoja kulinarska umeća posetiocimaće predstaviti i najpoznatija, nagradjivana, srpska gastro blogerka Minja Bogdanovski.

Gastro Srem će ove godine biti sadržajno bogatiji i za vinski plato na kome će se predstaviti afirmisane vinarije, ali i mali proizvođači vina iz Vojvodine kojima je zajednički način proizvodnjevina. Svi vina se prave na tradicionalan način. U ponudi će biti nežnih rozea, vrhunski karlovački bermet…

„Veoma sam ponosna, jer svake godine Gastro Srem je sve sadržajniji i zanimljiviji. U okviru kulturno – umetničkog programa nastupaće najpoznatiji tamburaški sastavi iz Vojvodine koji izvode i rok numere, nastupaće glumac Aleksandar Dunić, kao i kulturno – umetnička društva. Moj zadatak je da kroz ovu manifestaciju na savremen i zanimljiv način, tradiciju približim mladim generacijama. Moram da se pohvalim da će veoma uskoro na sajtu Turističke organizacije opštine Stara Pazova biti kuvar ove manifestacije u elektronskom obliku, tako da će i tradicionalni i moderni recepti iz Srema biti dostupni svima“, ističe Dragana Zorić Stanojković, direktorka Turističke organizacije opštine Stara Pazova.

Gastro Srem je dobitnik priznanja “Najbolje iz Vojvodine”, koje garantuje kvalitet.

Manifestacija se održava u organizaciji Opštine Stara Pazova i pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu .

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: