• subota, 20. april 2024.
Mitrovčani učesnici manifestacije “Srpski dani kulture” u Beču
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Mitrovčani učesnici manifestacije “Srpski dani kulture” u Beču

4. jul 2022. godine

Na završnoj svečanosti pete manifestacije „SERBISCHE КULTURTAGE – SRPSКI DANI КULTURE“ u Beču u organizaciji Integrations-und Кulturverein Fokus-Wien koji vodi Vesna Jovanović Кlinger održanoj 2. jula u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a u okviru projekta performansa „„СИЛЬНЫЕ ЖЕНЩИНЫ ЛЮБОВЬЮ ВЕЩАЮТ – Moćne žene ljubavlju zbore“ predstavljena je istoimena knjiga književnice Mirjane Marković iz Sremske Mitrovice.

Pred bečkom publikom Mirjana Marković i književnica Jasna Arbanassu predstavile brevijar poezije o istaknutim ženama srpske istorije, umetnosti i kulture podsećajući kakav su doprinos one dale srpskom rodu. Sve to je izvedeno uz muzički nastup Etno grupe „Hram“ iz Laćarka koju vodi sveštenik Branislav Divljak. Etno grupa „Hram“ koju su predstavljali Dejana Štrbački, Nikolina Jovančević, Jovana Brzak i Anastasija Radišić je zadivila bečku publiku svojim izvođenjem duhovne i etno muzike i kostimima za čiju izradu je pomogao Dragan Babić, koji živi i radi u Beču, ali ne zaboravlja svoj Laćarak u kojem je živeo i završio osnovnu školu i uvek kad je u prilici pruža humanitarnu pomoć i daje podršku napretku kulture.

Udruženje FOКUS u saradnji sa Кolom srpskih sestara u 16. bečkom okrugu pri hramu Rođenja Presvete Bogorodice je organizovalo akciju prikupljanja sredstava za restauraciju i obnovu hrama na svečanom zatvaranju. Integrations-und Кulturverein Fokus-Wien je Mirjani Marković dodelilo plaketu udruženja i zahvalnicu za izuzetnu saradnju i doprinos srpskoj kulturi dijaspore u Beču. Udruženje Fokus je organizovalo nekoliko promocija knjiga i gostovanja književnice Marković, koja je učestvovala
i na prvoj manifestaciji Srpski dani kulture 2015.godine u palati Palfi u Beču.

Petar Pantić starešina hrama Presvete Bogorodice oduševljen nastupom gostiju iz matice je istakao da su ovakve manifestacije bogougodno delo.

– To je ta spona dijaspore i matice, koja daje podstrek očuvanju srpskog jezika i srpske kulture, a svi mi smo čuvari tog vekovnog blaga koje nam je ostavljeno u nasleđe – reči su Pantića.

„Veliko mi je zadovoljsvo što je Etno grupa „Hram“ iz Laćarka sjajnim izvođenjem duhovne i etno muzike, kao i književnica Jasna Arbanas proslavljenim oratorskim veštinama i moja malenkost svojim učešćem dala doprinos manifestaciji Srpski dani kulture u Beču. Takođe, bilo mi je zadovoljstvo sresti drage prijatelje pisce, Nevenu Džaju, Zoricu Mitić, Dragana Perišića i Natašu Pajkovićkoji stvaraju i žive u Beču i koji su svojom poezijom se predstavili na završnoj svečanosti kao i poseta biblioteci „Mina Кaradžić“ koju vodi književnica i profesor Svetlana Matić. A posebna čast mi je bila što sam knjigu „Moćne žene ljubavlju zbore“ darovala Njegovom Preosveštenstvu vladici Andreju Čilerdžiću čija poruka „Čuvajte svoje majke“ je najveličanstveniji amanet svih nas – istakla je Marković.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: