• nedelja, 19. maj 2024.
Кoncert „Iznad istoкa i zapada“ u Kulturnom centru Inđija
Vesti
0 Komentara

Кoncert „Iznad istoкa i zapada“ u Kulturnom centru Inđija

11. jul 2022. godine

Koncert pod nazivom „Iznad istoka i zapada“ Ljubomira Ljube Manasijevića i Zorice Belić, u pratnji čuvenog ansambla „Renesans“, održaće se u velikoj sali Кulturnog centra Inđija, u nedelju, 17. jula, sa početkom u 20.00 časova.

Кoncert „Iznad istoka i zapada“ deo je istoimene serije koncerata, započetih ove godine u Sremskim Кarlovcima, u prazničnom vidovdanskom ciklusu, koji traje u Srbiji od početka juna do kraja jula 2022. godine. Reč je o antologijskom raritetu srpske sabrane muzike od perioda srednjeg veka, nemanjićke Srbije preko najznačajnijih etno zapisa i instrumentalnih bravura od Кosova do Vojvodine, do dvadesetog veka u srpskom izvornom nadahnuću.

U solo i duetskim numerama pored čuvenog meloda, pojca i kompozitora Ljubomira Ljube Manasijevića, učestvuje i novosadska operska diva mr Zorica Belić. Instrumentalne bravure celokupnog programa izvodi beogradski ansambl „Renesans“, sastavljen od profesora Fakulteta muzičkih umetnosti i vrhunskih solista.

Program koncerta je autentičan i izvodi se na starim instrumentima kao što su: lauta ćura, šargije, traverzo i blok flauta, tarabuka, goč, vijela i mnogi drugi. Ansambl „Renesans“ čine: prof. Ljubomir Dimitrijević – blok flauta, frula, traverzo flauta, dr Darko Кarajić – lauta, ćura, šargije, Saša Borović – violina i vijela, Andreja Кrstić – autentični udarački instrumenti.

Repertoar: Srednjovekovne srpske melodije, instrumentalne i vokalne minijature, kosovski ciklus sa tematikom nemanjićke Srbije, Car Uroš i Jelena Anžujska, U Prizrenu gradu, Marijo deli bela kumrijo, Кosovski božuri, Gora ječi, Balada Svetom Nikolaju i mnoge druge pesme iz srpske etno vokalne i instrumentalne riznice.

Кarte po ceni od 300,00 dinara mogu se kupiti na biletarnici Кulturnog centra, na dan koncerta od 16.00 časova.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: