• sreda, 24. april 2024.
“Život na dar” izložba fotografija pacijenata pre i posle transplantacije
Vesti
0 Komentara

“Život na dar” izložba fotografija pacijenata pre i posle transplantacije

8. jun 2022. godine

U holu zgrade RTS-a otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Život na dar” u okviru obeležavanja 6. juna – Nacionalnog dana donora organa. Izložbu je organizovalo Udruženje “Zajedno za novi život”, a na fotografijama su pacijenti pre i posle transplantacije, sa ciljem da se podigne svest o tome da postoje bolesti za koje je jedini lek transplantacija.

Fotografije su nastale u aprilu i maju, a fotografisani su pacijenti koji su transplatirani, koji su na dijalizi ili
čekaju transplataciju srca, jetre, bubrega i pluća. Postavka je priča o sudbini ljudi koji čekaju organ i jedan od načina da motiviše ljude da kroz donorstvo pokažu svoju humanost.

U Srbiji 2.000 pacijenata čeka na transplantaciju nekog organa, ali je naša zemlja među poslednjima na evropskoj lestvici po broju donora, izjavio je Mladen Todić iz Udruženja “Zajedno za novi život” i tom prilikom objasnio da po novom Zakonu o presađivanju organa, više ne postoje donorske kartice već postoji saglasnost, odnosno porodica daje saglasnost. Prisutnima su se prilikom otvaranja izložbe obratili direktor kardiohirurgije Кliničkog centra Srbije profesor dr Svetozar Putnik, kao Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Fotografije i materijal za dokumentarni film rađeni su i u odeljenju zahemodijalizu mitrovačke Opšte bolnice, a izložbi su prirustvovali i Lazar Čolić, pacijent koji čeka novi bubreg i Jelena Jovanović, medicinska sestra.

Fotografije pacijenata pre i posle transplantacije biće izložene do 10. juna u holu zgrade RTS-a u Takovskoj ulici, a nakon toga, Udruženje “Zajedno za novi život” će izložbe organizovati širom Srbije.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: