• ponedeljak, 6. februar 2023.
NAJMLAĐI POLJOPRIVREDNICI U RUMI: Sveža jaja kod malih Grujina
Društvo | Reportaža | Ruma
0 Komentara

NAJMLAĐI POLJOPRIVREDNICI U RUMI: Sveža jaja kod malih Grujina

2. jun 2022. godine

U dvorištu porodice Grujin u Rumi ovih dana zatekli smo pravu porodičnu idilu. Pri samom pogledu u lepo dvorište u prvi mah ništa ne deluje uobičajeno dok ne dođete do kokošinjca. A tamo sav posao obavljaju osmogodišnji Nikola, jedanaestogodišnja Milica i šestogodišnja Emilija, samostalno, bez ikakve pomoći roditelja. Ovo troje dece samostalno gaje 35 kokošaka, par gusaka, morki i zečeva, sami ih hrane, čiste, skupljaju jaja i prodaju u komšiluku. Tako i jesu najmlađi, ali i najslađi poljoprivrednici u Rumi. Najmlađa Emilija ide u predškolsko, dok Nikola i Milica idu u niže razrede osnovne škole „Dušan Jerković“.

-Ja koke svakodnevno hranim, dajem im vode, skupljam jaja, redovno čistim kokošinjac. Sve to radim sam sa sestrama. Pored 35 kokošaka imam i dve morkanice i jednog morkana, jednog gusana i jednu gusku. Dnevno skupim 20-21 jaje, nekada i 30 jaja i tako svaki dan. Jaja prodajem komšijama, a neki ljudi dođu i kući da ih kupe. Hranu za kokoške kupim sa tatom, hranim ih prekrupom, žitom i kukuruzom, kaže Nikola.

Danas, pored svog dvorišta ovi vredni mališani su dobili na korišćenje i susedno dvorište od jedne starije komšinice, pa koke imaju gde da pasu travu. Dok to nije bio slučaj, ovoj deci nije bilo teško da svoj dečiji traktorčić poteraju na ulicu u obližnji parkić i da beru travu koja je dalje od puta i izduvnih gasova. Snalaze se i kod obližnjeg komšije koji se bavi proizvodnjom povrća, pa su ti ostaci dobrodošli za hranu živine i zeka koje gaje. Sveža domaća jaja prodaju u komšiluku, sada po 18 dinara, pa je Nikola tako naučio i da barata iznosima daleko većim od onih koje trenutno uči u školi na matematici.

-Jedno jaje je 18 dinara. Sada u školi sam učio množenje i deljenje do 100, ali moja starija sestra Milica ide u četvrti razred, pa sam sa njom naučio kako da naplatim kada prodajem više jaja. Moj deda je gajio kokoške i ja sam jako želeo da imam svoje kokoške i da imam jaja koja ću da prodajem. Кad sam A grupa odmah kad dođem iz škole ih hranim, a kad sam poslepodne u školi u B grupi, onda koke hranim pre ručka i škole. Meni mnogo pomažu i moje sestre – rekao je Nikola.

Od posla ne beži ni najmlađa Emilija koja još nije krenula u školu.

-Ja volim i hranim zeke, imam Lepoticu, Кrofnicu i Pekija. Imamo dve guske, oni se zovu Živka i Živko. Oni svi žive zajedno. A i ja skupljam jaja. Кad je bata u školi i ne može da stigne, ja onda idem da ih hranim. Još ne znam da računam, znam samo do deset, ali idem sa bratom da pomažem kad prodaje. Jako volim životinje, oni nose jaja, pojedu sve insekte, a kokoške i guske pasu travu pa ne mora da se kosi – kaže najmlađa Emilija.

Milica ima skoro 11 godina i pomaže prilikom hranjenja, ali i računanja kada se jaja prodaju. Кaže da sada u četvrtom razredu osnovne škole ne zna nikog od njenih drugara koji se bave nekim sličnim poslom u kući.

-Voleli bismo da ih imamo više, ali pitanje je kako bismo to mogli ovde kod nas u kući. Možda bismo mogli da imamo 50 koka. Naša jaja su domaća i zdrava. Pravimo razna jela od tih jaja. Imamo i svoja jaja za uskrs. Sada imamo i kokošija i guščija i mala jaja od morke, koja su bela, ali su mnogo jaka. Sa njima ne sme da se vara i kuca morčijim jajetom koje je najjače. Mi smo i deci u našem komšiluku delili morčija jaja, kaže najstarija Milica.

Ove deca pored škole idu na razne aktivnosti, Nikola se bavi tenisom, košarkom, jahanjem i muzikom, najstarija Milica se bavi jahanjem i slikarstvom u čemu je veoma uspešna, a najmlađa Emilija jahanjem, engleskim i folklorom. Pored svega, stižu da održavaju svoje koke, guske, morke i zečeve jer to vole. Tako i nije važno da li će im jednog dana poljoprivreda ili veterina biti zanimanje, koliko da iz sopstvene želje stiču radne navike i da biraju posao iz ljubavi.

S.B.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: