• sreda, 28. septembar 2022.
VREDNA PORODICA SAVATIĆ IZ ZASAVICE 1: Ko radi ne boji se gladi
Društvo | Poljoprivreda | Sremska Mitrovica
0 Komentara

VREDNA PORODICA SAVATIĆ IZ ZASAVICE 1: Ko radi ne boji se gladi

10. maj 2022. godine

Porodica Savatić iz Zasavice 1 u potpunosti je okrenuta ka poljoprivredi, bave se vredni Zasavčani ratarstvom, povrtarstvom, mlečnim govedarstvom, tovom junadi, svinjarstvom. Svi članovi porodice su uključeni u posao – glava kuće Dragan, njegova supruga Ranka, otac i majka Dragiša i Velinka, kao i sin Marko, te ćerka Danijela.

Povrtarstvom se bave još od 1999. godine, okrenuti su mahom proizvodnju paprike i to u zatvorenom prostoru.

-Pre više od dve decenije počeli smo da uzgajamo papriku, prvih par godina na otvorenom, da bi kasnije prešli na plasteničku proizvodnju koja se pokazala kao isplativija i sigurnija u smislu prinosa i kvaliteta. Trenutno imamo 16 velikih plastenika površine 5×14 metara, bilo ih je u nekom trenutku i više, ali smo malo smanjili, prosto kako bi mogli sve da postignemo. Inače, nismo u potpunosti odustali od proizvodnje na otvorenom, ali smo je sveli na nekih 10-12 ari i na toj površini uzgajamo takozvanu crvenu ajvarušu – priča 45-godišnja Ranka.

Кako dodaje paprika im je osnovna kultura, mada su ove godine posadili i nešto paradajza.

-Fokusirali smo se na papriku, ona nam baš leži, uprkos tome što je vrlo zahtevna biljka, što traži posvećenost i oko nje ima dosta posla, ali usvršili smo se u njenoj proizvodnji i imamo siguran plasman za celokupan prinos. Кao i kod svega i ovde je bitan kvalitet, to mušterije prepoznaju i još uvek znaju da cene i da plate. Meni je jako bitno da znam da je naša paprika zdrava, jer ono što ne bih dala mojoj deci da pojedu neću dati ni nekom drugom. To je parola kojom se mi vodimo i koje se držimo, baš zato pokušavamo da je što manje hemijski tretiramo i da slušamo savete zaštitara – kaže Zasavčanka.

Ranka objašnjava da su rasađivanje paprike obavili početkom maja meseca, te da do najoštrijih mrazeva kada se završava sa berbom, oko paprike ima posla svakodnevno.

-Papriku smo rasadili 4. aprila, nekada smo taj posao obavljali i ranije, povremeno i kasnije, a sve u zavisnosti od vremenskih prilika. Mi svake godine prebacujemo plastenike, dižemo nove, jer paprika ne voli da je uvek na istom. Od sada, pa do kraja berbe za nas što se tiče paprike nema puno odmora, ali smo navikli na taj tempo i ništa nam ne pada teško. Inače, kada krene berba nju uglavnom obavljamo dva do tri puta nedeljno, a u zavisnosti od potražnje. Godinama sarađujemo sa više prodavnica i plasman naše robe je siguran, tek manji deo prodamo na kvantaškoj pijaci. Papriku uvek klasiramo, za prodavnice ide ona zaista extra kvaliteta, nešto sitnija, ali takođe kvaltetna ide na kvantaš. Poverenje mušterija smo godinama sticali, bitno je da oni veruju u naš proizvod, a mogu reći da veruju – priča vredna Ranka.

Što se tiče mlečnog govedarstva Savatići trenutno imaju 8 muznih krava od kojih dvnevno dobiju oko 100 litara mleka, a nedavno su nabavili i sopstveni laktorfriz.

-Кrave nam svakodnevno donose zaradu, tokom čitave godine, jer moramo raditi nešto i imati primanja i kada nije sezona paprika. Za sada imamo osam krava, a u planu nam je da nabavimo još dve, što će mislim biti sasvim dovoljno za nas, jer sve više od toga mislim da bi teško uspeli da postigemo. Osim krava u našim oborima godišnje natovimo oko 20 junadi i baš nedavno smo prodali jednu turu, a imamo i krmače, u ovom trenutku 12 ukupno – objašnjava Zasavčanka.

Za potrebe stoke uzgajaju i klasične ratarske kulture, prevashodno kukuruz. U svom posedu imaju 10 hektara zemlje, a još 6 hektara obrađuju pod kirijom.

-Кada je porodica složna, kada su ljudi vredni sve se može postići, ko radi može i da zaradi, važno je zasući rukave, ne odustajati i voleti ono čime se baviš. Ja ne mogu da zamislim da živim u gradu i da se bavim nečim drugim – zaključuje Ranka.

D. Tufegdžić

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: