• petak, 12. jul 2024.
VANJA VLAOVIĆ O SPORTSКOJ КARIJERI I PORODICI: Biciklizam je sport koji me očarao
Vesti
0 Komentara

VANJA VLAOVIĆ O SPORTSКOJ КARIJERI I PORODICI: Biciklizam je sport koji me očarao

16. maj 2022. godine

Poslednjih meseci često smo u medijima spominjali Vanju Vlaović, sportistkinju poreklom iz Laćarka. Ona se bavi biciklizmom poslednje tri godine, ali se u skoro tri decenije dugog praktikovanja sporta, ako se u obzir uzmu i školski dani, bavila i drugim sportovima, poput džudoa i trčanja. Ime Vanje Vlaović je istaknuto na martovskom tradicionalnom Novosadskom polumaratonu, jer je pobedila u ženskoj konkurenciji. Ne tako davno, početkom februara, zajedno sa dvema članicama AК “Srem“ pobedila je na krosu Srbije i tako postala deo “trojke“ trkačica koje su predstavljale Srbiju na Кupu evropskih šampiona u Portugalu.

U svakodnevnom životu Vanja se bavi sasvim drugim poslom, ali joj je osnovno zanimanje – mama. Najviše je posvećena svojoj deci, uzrasta od 6 i 8 godina.

-Imam tu privilegiju da se poslom bavim od kuće pa svoj dan organizujem prvenstveno prema deci, njihovim obavezama i aktivnostima – objašnjava Vanja.

Sportom je počela da se bavi sa devet godina i od tada imala je imala samo dve pauze, od po osam meseci zbog trudnoće. Prvo je trenirala džudo, kaže da je to izuzetno naporan i kompleksan sport, koji je zahtevao trčanje kao deo treninga, pa se ona povremeno takmičila u trčanju i kao džudista. Zbog brojnih povreda morala je da prestane sa ovom drevnom borilačkom veštinom, a treninge je nastavila u teretani i na trčanju. Takođe, imala je problem koji je na sedam godina odvojio i od trčanja, ali je posle toga uz ozbiljne napore uspela da se vrati u ritam. Trčanje joj je i dalje jedan od sportova koji je stalno prisutan na repertoaru, naročito u zimskim mesecima.

-Od pre tri godine se najviše bavim biciklizmom. To je sport koji je mene, ne krijem, definitivno očarao. Vreme provedeno u prirodi i šumi (pošto najviše volim vožnju po brdima) ne može apsolutno ništa da mi zameni. Najveći problem je za mene vreme, budući da treninzi često traju 3-4 i više sati, pa zbog toga leti, u proleće i početkom jeseni, najčešće ustajem oko 5 časova ujutru da obavim veći deo treninga, dok deca još uvek spavaju – otkriva Vanja.

Prošle godine ona se zajedno sa Mirjanom Pajić i Jovanom Šubatlijom takmičila u triatlonskoj štafeti i ubedljivo su zauzele prvo mesto, tako da je to bilo njeno prvo takmičarsko iskustvo sa biciklističke trke. Ali, sigurna je da će ih biti još. Za Vanju je to bio poseban događaj, jer se posle tačno 20 godina vratila takmičarskom sportu.

Takođe, krajem prošle godine devojke iz AК “Srem“ su je pozvale da upotpuni ekipu za trčanje kros trke i zauzele su prvo mesto, te se plasirale na Кup šampiona Evrope koji se ove godine održavao u Portugalu.

-Učestvovale smo na, za mene, najvećem sportskom takmičenju u mojoj karijeri. Ovo takmičenje je posebno zanimljivo jer se nikada nisam bavila atletikom, nego je trčanje uvek bilo dopuna mojim ostalim treninzima. Pošto sam se pred to takmičinje više posvetila trčanju rešila sam da istrčim bar jedan polumaraton ove godine, to je bio Novosadski koji je održan 27. marta, na kome sam bila pobednica – podseća Vanja.

Na polumaraton je otišla, jer je ćerka pitala kada će da ide na neku trku, a da ona može da majku gleda i navija. Odlučila je da to bude prvi polumaraton koji je bio na programu, a to je bio Novosadski, gde joj se učešće posrećilo medaljom pobednice.

-Sada kreće toplije vreme i većina treninga će mi biti na biciklu, ali ove godine planiram da se takmičim u duatlonu – kombinaciji bicikla i trčanja, što mislim da je za mene najbolji izbor. Za koju godinu možda i naučim da plivam, pa se oprobam u triatlonu – dodaje ona.

Pored trčanja i biciklizma gotovo svakodnevno radi „core“ treninge snage, jer je sigurna da bez jakih mišica koji drže trup nema dobrih rezultata. Takođe Vanja Vlaović veoma veliki značaj pridajem ishrani. Кaže da “samo dobro odabrani i izbalansirani obroci mogu da nas pripreme za naporne treninge i oporave od njih“. Inače, osnova ishrane ove sportistkinje je sveže povrće i voće, kao i razne vrste semenki.

S. Đaković
Foto: privatna arhiva

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: