• petak, 1. mart 2024.
Kako da povrće i voće ostane sveže tokom transporta?
Društvo | Zabava | Poljoprivreda
0 Komentara

Kako da povrće i voće ostane sveže tokom transporta?

20. maj 2022. godine

Put od plantaže do rafa u prodavnici je često dugačak i komplikovan. Za proizvođače prehrambenih proizvoda, naročito voća i povrća, jedno od najbitnijih pitanja je kako da roba ostane sveža tokom i nakon transporta. Na prvom mestu, postoji vremenski okvir u kom hrana mora da se transportuje, pa to zahteva dobru organizaciju u poslovanju. Međutim, jednu od glavnih uloga u celokuponom procesu ima kvalitetna ambalaža koja će robu održati zdravom i jestivom. To znači da je izbor kutija i kontejnera u tu svrhu veoma bitan. Stoga ćemo proći kroz čitav proces pravilnog skladištenja i transporta voća i povrća koje garantuje uspeh.

Proverite robu

Svaki proizvođač želi da bude u mugućnosti da kaže kako je njegova roba veoma visokog kvaliteta, i da 100% zadovoljava kriterijume tržišta. Naravno, do uspeha se ne dolazi preko noći niti bez napornog rada. U tom smislu, proizvođač mora biti realan prema sebi, i odstraniti sve ono što ne valja. Pa tako počnimo od odstranjivanja sve one robe koja nije visokog kvaliteta. Naširoko je poznato da je dovoljno da samo jedna jabuka u gajbi bude trula, pa da ubrzo i druge jabuke zajedno sa njom propadnu. To sigurno ne želite za svoje proizvode, pa tako na vreme, pre pakovanja, proverite svo voće i povrće koje ćete poslati. Svaka jedinica voća ili povrća koja je makar malo trula, nagnječena ili koja je gnjila, ne bi trebalo da prođe proveru i nastavi put ka sledećoj destinaciji. Na taj način ne bacate svoju robu, već sprečavate mnogo veću štetu.

Pronađite najbolju ambalažu

Kada ste se uverili da je sva roba zdrava i spremna za dalje korake, sledi pakovanje. Ovo je takođe bitan deo posla. Ključno je da pronađete ambalažu koja će sačuvati svojstva robe. Dakle, ambalaža mora da bude takva da održi pogodnu temperaturu, nivo vlažnosti i vazduha. Neke vrste povrća, kao što je karfiol, pogodno je da se prvenstveno pakuju u kese, pa zatim u kutije. Za druge, pak, dovoljno je samo ih složiti u kutije ili kontejnere koji su za to predviđeni. Jedna od opcija bili bi Big Box kontejneri. Reč je o ambalaži visoke izdržljivosti koja je specijalno namenjena za različite tipove voća i povrća. Dizajn Bix Box konetejnera zamišljen je tako da olakša korišćenje zaposlenima ali i da sačuva hranu od kotrljanja i ispadanja. Odlični i pouzdani za transport na duge staze. Nakon što ste isporučili svoju robu, jednostavno ih možete složiti jedne na druge i čuvati do sledećeg korišćenja.

Kontakt sa transporterom je bitan

Nakon što ste obavili pakovanje robe, spremno je za transport. Ono što je važno u ovom koraku jeste da uvek budete u kontaktu sa zaposlenima koji vrše poslove prevoženja. Morate znati u svakom trenutku u kakvom se stanju nalazi roba koju ste poslali, pa komunikacija sa prevoznikom mora da bude na zadovoljavajućem nivou. Sa druge strane, i prevoznik mora da zna koju vrstu robe prevozi. Da bude svestan u kom je stanju i koji su to uslovi koje mora da održi sve dok roba ne stigne na svoje odredište. Takođe, u zavisnosti od vrste robe, bira se i vrsta transporta. Pa tako za voće i povrće koje se brže kvari, kompanije uglavnom koriste avionski prevoz. Iako je skuplji, on predstavlja najbrže rešenje. S druge strane, pomorski prevoz pogodan je za proizvode koji mogu izdržati duže putovanje. Uvek je dobro osnažiti svoje poslovanje, istražiti nove strategije i poboljšati način rada. Stoga imajte na umu da pratite osnovne korake koji će učiniti transport i skladištenje vašeg voća i povrća jednostavnim i kvalitetnim. Mislite na kupce, ali i na svoju kompaniju.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: