• nedelja, 2. oktobar 2022.
U susret ambijentalnoj nastavi
Vesti
0 Komentara

U susret ambijentalnoj nastavi

22. mart 2022. godine

U osnovnoj školi „Braća Grulović“ u Beški uspešno je realizovan projekat „Čuvari prirode 21. veka“. Ovaj međunarodni projekat podržan od Fondacije Tempus i Erazmus+ programa podrazumevao je saradnju tri škole iz Rumunije, Italije i Srbije. Кoordinatorska škola je bila škola iz Beške, dok su partnerske škole bile gimnazija „Elena Farago“ iz Кrajove i niža srednja škola „Petrarka Padre Pio“ iz San Severa.

Cilj projekta je bio da promoviše značaj očuvanja životne sredine sa posebnim osvrtom na ugroženost i zaštitu vodenih ekosistema koji se nalaze u blizini mesta škola učesnica.

„Кroz dvogodišnji projekat (2019 – 2021. godine), tri mobilnosti i održana tri Laboratorijska kampa, otkrili smo i predstavili nove načine rada sa učenicima, kojima smo ukazali na probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo kada su u pitanju zagađenost voda i stanje vodenih ekosistema“ – rekla je dr Nada Džamić Šepa, direktor škole.

Iako su sva tri Laboratorijska kampa bila drugačija njihov rezultat je bio isti – proširivanje znanja učenika kao i njihova
zainteresovanost za vodene ekosisteme. Nastavnici su podstaknutu da kreiraju nove projekte u svojim školama, razvijaju ovu ideju i podare budućim generacijama jedan potpuno novi pristup obrazovanju, što i jeste cilj Erazmus+ projekata.

Pored navedenog važan rezultat koji je proizašao tokom projekta jeste Laboratorijski priručnik, koji objedinjuje i prikazuje aktivnosti tokom realizacije nastave u prirodi/ambijentalne nastave i metode rada sa učenicima u oblasti očuvanja vodenih ekosistema i životne sredine.

U Poslovnom centru u Inđiji održana je promocija ovog priručnika, nastavnicima i učenicima iz drugih škola inđijske
opštine i šire.

Nadamo se da će ovako pripremljen priručnik, sa brojnim primerima praktičnog rada u neposrednoj prirodi podstaći nastavnike i učenike za razvoj budućih generacija čuvara prirode za 21. vek. Nešto novo, kreativno, put je uspeh, a beščanski đaci su upravo tim putem pošli.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: