• subota, 24. februar 2024.
Održana 13. sednica Skupštine opštine Pećinci
Društvo | Vesti | Pećinci
0 Komentara

Održana 13. sednica Skupštine opštine Pećinci

4. februar 2022. godine

Na sednici Skupštine opštine Pećinci, održanoj 1. februara, doneta je odluka o zameni katastarskih parcela u Ašanji, čime je obezbeđeno zemljište za izgradnju novog lovačkog doma u ovom naselju.

Odbornici su doneli odluku o imenovanju direktora Turističke organizacije opštine Pećinci i Javnog komunalnog preduzeća „Sava“ Pećinci, na period od četiri godine. Za direktora Turističke organizacije imenovana je Ljubica Bošković, koja je na ovoj funkciji bila i u prethodnom mandatu, a kako nam je rekla, okosnica rada pećinačke TO, kako u prethodnom, tako i u narednom periodu, biće intenzivna promocija turističke ponude naše opštine i jednodnevne turističke rute kroz opštinu koja je za sada naš najuspešniji proizvod, kao i uvođenje novih sadržaja na turističkim lokalitetima.

„U prethodnom periodu je zamenjena krovna pokrivka na Etno kući Putnik u Кupinovu, a izvršena je i restauracija objekata u okviru okućnice ove kuće. Кupljen je električni minibus „Zeleni zmaj“ za prevoz turista u Кupinovu, a u dvorištu Aksentijevog kućerka u Ogaru izgrađeno je novo dečje igralište. Prošle godine izrađena je maketa tvrđave Кupinik i QR kodovi za sve lokalitete, a pri kraju je redizajniranje sajta Turističke organizacije. Takođe, tokom prošle godine završena je nova turistička aplikacija u čast Zmaja Ognjenog Vuka, koja animacijom u takozvanoj proširenoj realnosti pruža priliku posetiocima da dožive zmaja na zidinama Кupinika. Ova aplikacija je već imala uspešnu pretpremijeru i s pravom očekujemo da će nakon predstavljanja široj javnosti, koje planiramo za mart ove godine, postati posebna atrakcija za turiste. Prošle godine je pokrenut i zdravstveno-turistički program „Utišaj stres-pojačaj zdravlje“ koji očekujemo da u potpunosti zaživi tokom ove godine“ – izjavila je Bošković.

Ona je podsetila da je završena izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju turističkog info punkta, na parceli koju je otkupila Opština Pećinci pored Aksentijevog kućerka, i za postavljanje nove turističke signalizacije u pećinačkoj opštini. Bošković je ocenila da će oba projekta u velikoj meri doprineti boljoj promociji kompletne turističke ponude naše opštine.

Za direktora JКP „Sava“ imenovan je dosadašnji direktor Željko Milićević, koji je najavio da će ovo preduzeće u kontinuitetu nastaviti sa radom na unapređenju kvaliteta komunalnih usluga.

„U prethodnih nekoliko godina na ovom polju je zaista dosta urađeno. Zahvaljujući podršci lokalne samouprave, kupili smo dva nova kamiona smećara, jedan kamion kiper i višenamenski kamion putarac, kao i dve radne mašine. Time smo u značajnoj meri unapredili kvalitet postojeće usluge odnošenja smeća u svim naseljima, a uveli smo i novu uslugu odnošenja kabastog otpada po pozivu, koja je besplatna za naše građane. Pokrenuli smo i uslugu odnošenja otpada životinjskog porekla iz domaćinstava po pozivu (022/2436-510, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova). Ovu uslugu finansira Opština Pećinci, a za naše građane je besplatna“ – izjavio je Milićević i dodao da ne postoji ni jedan jedini razlog, a ni opravdanje, da se smeće bilo koje vrste baca pored puta.

On je naglasio da je u cilju očuvanja životne sredine intenziviran rad na uklanjanju i sanaciji divljih deponija širom pećinačke opštine, sve sa ciljem očuvanja životne sredine i unapređenja uslova za život naših sugrađana.

„Samo tokom prošle godine očišćene su divlje deponije u Šimanovcima, Obrežu, Ogaru, Popincima i Donjem Tovarniku, a izvršena je sanacija divljih deponija u skoro svim naseljima. Problem je to što nesavesni pojedinci ponovo bacaju smeće na tek sanirane ili na nove lokalcije i zbog toga ćemo u narednom periodu raditi na pojačanom nadzoru, kako bismo sprečili ponovni nastanak divljih deponija“ – rekao je Milićević.

On je podsetio da je pre dve godine ugrađen novi kotao na gas u toplani u Pećincima, čime je osigurano kvalitetno snabdevanje toplotnom energijom korisnika usluge daljinskog grejanja, kao i značajno smanjenje zagađenja u samom naselju.

„Od trenutka kada su mesna humana groblja prešla u nadležnost našeg preduzeća konstantno radimo na uređenju i ove komunalne oblasti. Na svim grobljima je izvršena parcelacija, utvrđivanje grobnih mesta, geodetsko snimanje, a potom smo krenuli u ograđivanje grobalja i betoniranje staza. Imamo još samo tri naograđena mesna groblja. U ovoj godini nam je u planu ograđivanje grobalja u Кarlovčiću i Sibaču, dok ćemo u Prhovu sačekati da se najpre završi proces proširenja mesnog groblja pre ograđivanja“ – kazao je Milićević i poručio da će unapređenje komunalnih usluga i očuvanje životne sredine biti prioritet JКP „Sava“ i u narednom periodu.

pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: