• petak, 29. mart 2024.
Кamelija Stanković ne odustaje od omiljenog hobija: Sto “kovidica” tokom pandemije
Vesti
0 Komentara

Кamelija Stanković ne odustaje od omiljenog hobija: Sto “kovidica” tokom pandemije

9. februar 2022. godine

Mitrovčanka Кamelija Stanković još odavno je poznata ne samo svojim sugrađanima, već i ljubiteljima tradicije i umetnosti širom naše zemlje. Кao što su Sremske novine do sada pisale, nakon penzionisanja, rešila je da slobodno vreme iskoristi ispoljavajući i afirmišući svoju kreativnost, koja joj nikako ne manjka.

I tako, pored crtanja i slikanja, što joj, uverili smo se, apsolutno ide od ruke, bavila se i gajenjem cveća, a ono što je, da tako kažemo, proslavilo, jesu njene nadaleko čuvene figurice.

– Pravljenjem figurica od Das mase bavim se 17 godina. Ispočetka sam pravila velike figure, na kojima sam se trudila da prikažem naše, sremske običaje, kao i svakodnevni život u Sremu. Obrađivala sam narodne nošnje, stare zanate, kućne poslove. Na figurama su mogla da se pronađu i zaprežna kola, sanke, kao i razno oruđe. Sve ono što je karakteristično za Srem. Međutim, Das masa je izuzetna za oblikovanje, ali se sporo i vrlo specifično suši, pa sve što izrađujem moram da činim u slojevima, što je prilično dugotrajan proces – priča Кamelija.

Naša sagovornica ukupno ima 441 takvu figuru, a kako je njihov format bio veliki i više nije mogla da ih drži u kući, vremenom je počela da radi i nešto novo.

– Najnovije figure su moje “kovidice”. Počela sam da ih pravim za vreme trajanja pandemije korona virusa, i do ovog trenutka sam ih izradila stotinu. Do sada sam u većem formatu obradila sve teme koje sam htela, ali to mi trenutno stoji skladišteno na tavanu i u šupi, pa ih gledam samo na slikama. Međutim, želela sam da ih gledam svakodnevno, uživo, pa sam zato rešila da smanjim format i poslažem ih u svojoj dnevnoj sobi. Uživam gledajući ih, a dovoljno su male da može mnogo da ih stane u vitrinu. Jedini je problem što su dosta male pa su nezgodne za izradu, ali ipak uživam u tome – kaže Кamelija Stanković.

Tako, na njenoj vitrini se sada, samo u nešto manjem formatu nego ranije, mogu pronaći svadbeni običaji, domaćice u poslu, sa štrudlama, cipovkom i ribom za pečenje, ali i domaćini koji divane na šoru, drvoseče i bećari dok se “kere”. Svi poslovi i scene koje je obradila, kaže, inspirisani su njenim detinjstvom i sećanjima na neke stvarne ljude.

Pored sremačkih običaja, naša samouka umetnica bavila se, kako rekosmo, i narodnim nošnjama. Ali, “kovidice” pored sremskih, na sebi imaju nošnje ne samo iz Vojvodine, već iz čitave Srbije, pa čak i regiona.

Podsetimo, Кamelija Stanković je do sada napisala četiri knjige pesama, koje su većinom posvećene svakoj figuri. Većina njenih pesama pisana je za decu, a autorkin cilj bio je taj da našim najmlađim sugrađanima, a pre svega svojim unucima, približi tradiciju. I istina, svedoci smo da je mnogo lakše učiti kroz sliku i stih, a deci su na ovaj način neki stari običaji sigurno postali mnogo interesantniji.

Svojevremeno, dok su uslovi to dozvoljavali, uz svesrdnu podršku supruga Marka, naša sagovornica je imala i čitav niz velikih izložbi, uglavnom u muzejima. Utisci su, prisetićemo se, bili odlični, a izložbe prilično zapažene. A sada, kaže, radi isključivo za svoju dušu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: