• subota, 2. mart 2024.
Četvrta doza za hronične bolesnike
Društvo | Vesti
0 Komentara

Četvrta doza za hronične bolesnike

31. januar 2022. godine

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović poručila je danas da bi četvrta doza vakcine protiv virusa korona bila dobra za hronične bolesnike i apelovala da naročito mladi i radno aktivno stanovništvo što pre prime treću dozu.

Jovanović je u Jutarnjem dnevniku RTS navela da bi, iako u zdravstvenom sitstemu Srbije četvrta doza nije uvedena, trebalo da je prime pacijenti sa hroničnim obolenjima.

Ona je istakla da se paralelno sa koronom može očekivati pojava i drugih virusa, ali da bi trenutno ukoliko se javi visoka temperatura trebalo pomisliti da je u pitanju virus korona.

Jovanović tvrdi da su u starijoj populaciji i dalje česte komplikacije, a da se kod onih koji imaju srčana, respiratorna i druga hronična oboljenja mogu očekivati posledice.

“Vakcinacija sprečava komplikaciju bolesti i smrtnost”, naglasila je direktorka “Batuta”, sugerišući da bi građani trebalo što pre da se vakcinišu buster dozom i time se pridruže grupi vakcinisanih trećom dozom koju čini 1.800.000 ljudi.

Time bi stanovništvo u Srbiji išlo ka dostizanju većeg obuhvata koji će omogućiti da se spreče komplikacije, ocenila je ona.

Povopdom Međunarodnog dana bez duvana, direektorka “Batuta” je podsetila da najviše pušača ima u populaciji građana između 45 i 54 godine života.

Jovanović je ukazala da je posebno zabrinjava pojava nekih novih duvanskih i nikotinskih proizvoda među mlađom populacijom i da se treba boriti protiv tog oblika zavisnosti.

FoNet

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: