• petak, 19. april 2024.
Besplatne kante za 7.500 domaćinstava
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Besplatne kante za 7.500 domaćinstava

13. januar 2022. godine

Prvih meseci ove godine Javno komunalno preduzeće “Кomunalije” i Grad Sremska Mitrovica obezbediće besplatne kante za primarnu separaciju otpada za 7.500 domaćinstava i tako omogućiti građanima da se na najbolji mogući način reše reciklabilnog otpada.

Primarna separacija otpada u Sremskoj Mitrovici startovala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske još 2013. godine, a dve godine kasnije u gradu su postavljena 32 reciklažna ostrva i podeljeno je 1.000 plavih kanti za reciklabilni otpad za individualna domaćinstva. Nakon toga, pa do sada po pitanju primarne separacije ništa dalje nije rađeno, prema rečima referenta za odnose sa javnošću Javnog komunalnog preduzeća “Кomunalije” Tamare Milković, mahom zbog nedostatka sredstava.

– Sremska Mitrovica je prve korake u primarnoj separaciji otpada načinila pre par godina, a zatim je usledila pauza, međutim sada se možemo pohvaliti da smo jedan od četiri regiona u Srbiji koji će početkom 2022. godine dobiti i kompletnu infrastrukturu za ovaj način tretiranja otpada. U pitanju je projekat pod nazivom „Četiri regiona za upravljanje otpadom“, koji finansira Švedska agencije SIDA u saradnji sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom zaštite životne sredine, a u koji će se pored “Кomunalija” uključiti još i lokalna samouprava, kao i Regionalna deponija „Srem – Mačva“. U februaru mesecu nam upravo u okviru projekta stižu kante od 240 litara namenjene individualnim domaćinstvima za odlaganje reciklabilnog otpada – pet ambalaže, papira, metala. Кante će besplatno dobiti 7.500 domaćinstava na teritoriji grada, a po određenom planu će biti organizovan rad kamiona smećara koji će prikupljati taj otpad. U pitanju su dva posebna kamiona koja ćemo takođe obezbediti kroz ovaj projekat – objašnjava Milković.

Ona je istakla da će “Кomunalije” u narednom periodu postaviti još 300 novih kontejnera na više lokacija u gradu. U pitanju su plastični kontejneri plave i žute boje za staklo, papir, plastiku i metal.

– Prethodnih meseci radili smo na rasporedu lokacija za nove kontejnere za reciklabilni otpad, gledali smo da pokrijemo sva stambena naselja u što većoj meri, jer smo primetili da naši sugrađani koriste postojeće kontejnere, da odvajaju otpad za reciklažu, ali se ti kontejneri jako brzo pune, a mi sa našim trenutnim kapacitetima ne možemo da postignemo da to češće praznimo, pa zato i možemo videti gomile otpada tamo gde mu nije mesto – priča Milković i dodaje da će postavljanje kontejnera i podela kanti trajati između 2 i 3 meseca, odnosno do kraja proleća.

Glavni cilj projekta je, kaže Milković, da Sremska Mitrovica u budućnosti bude grad sa nula otpada, a to znači da se sav otpad koji se može ponovo iskoristiti prikupi i reciklira, a da se onaj koji to ne može trajno deponuje u kasetu na Regionalnoj deponiji “Srem – Mačva”.

-“Кomunalije” imaju još jednu jako lepu vest, a to je da će Sremska Mitrovica biti jedini grad u Srbiji koji će imati reciklažno dvorište. Radi se o prostoru gde se nekada nalazio parking depo (Bulevar Кonstantina Velikog, kod pruge na ulasku u Laćarak) na kojem će se nalaziti veliki kontejneri od 7 kubika, i gde će svaki građanin moći sopstvenim prevozom da dođe, razvrsta različiti otpad i deponuje ga potpuno besplatno. Trenutno jedina opcija koju građni imaju kada žele da se reše velike količine kabastog ili nekog drugog otpada jeste da iznajme kontejner koji je 5.000 dinara. Mnogima je to veliki izdatak, pa smo svedoci da taj otpad – stari nameštaj, staklo, šut… često završi pored kontejnera ili na mini divljim deponijama. Moram biti iskrena i reći da nije problem samo u nesavesni građanima, baš zato mi ćemo im sa reciklažnim dvorištem ponuditi adekvatno rešenje – objašnjava dalje Mirković.

Za kraj ona ističe, da će projekat formiranja “Reciklažnog dvorišta” zaživeti zahvaljujući sredstvima NALED-a, ali i brojnih društveno odgovornih kompanija koje posluju na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.


D. Tufegdžić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: