• subota, 18. maj 2024.
Dan osoba sa invaliditetom obeležen u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Dan osoba sa invaliditetom obeležen u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici

3. decembar 2021. godine

Mitrovačka Opšta bolnica i Udruženje bubrežnih invalida grada Sremska Mitrovica zajednički su obeležili 3. Decembar – međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

U odeljenju hemodijalaze, uz poštovanje svih epidemioloških mera, podeljen je promo materijal i organizovano druženje, a tom prilikom je Violeta Srbljanin, zamenica predsednika udruženja i medicinska sestra u ovom odeljenju naglasila, da se gradsko udruženje neprekidno bori za sveukupnu sigurnost i nezavisnost pojedinca, pomoć u ostvarivanju zdravstvene zaštite, stvaranju mogućnosti za samostalan život i očuvanje i unapređenje porodničnih odnosa. Udruženje se bori i za stvaranje povoljne klime koja će onemogućiti bilo koji vid zlostavljanja ili diskriminacije, a svu pažnju usmerava na ostvarivanje prava socijalne i zdravstvene zaštite.

Кada je reč o obolelima od bubrežnih bolesti i onima koji imaju potrebu za dijalizom, ona se svakodnevno, bez prekida, obavlja u odeljenju za hemodijalizu mitrovačke Opšte bolnice, sada pod posebnim, višim merama bezbednosti, zbog epidemije korona virusom. Trenutno oko 100 pacijenata se ovde dijalizira, a toku godine uradi se 14.000 dijaliza, obolelima sa područja Srema.

– Ove godine bilo je preko 500 dijaliza kovid pozitivnih pacijenata, na žalost neke od njih smo i izgubili, ali nastavljamo borbu i ono što nikada nećemo izgubiti je spremnost i profesionalnost lekara i sestara u ovom odeljenju da leče i izleče naše pacijente, da učestvuju u rešavanju njihovih problema i potreba, uz stalnu i bezrezervnu podršku – izjavila je za medije Gordana Pavlović,glavna sestra bolnice.

Današnjem obeležavanju Svetskog dana osoba sa invaliditetom prisustvovala je i Slađana Mirčeta, savetnik za nevladin sektor gradske Uprave za socijalnu zaštitu, a kojem pripada u Udruženje bubrežnih invalida Sremske Mitrovice i tom prilikom upoznala prisutne sa novinom koja će biti uvedena naredne godine. Reč je o izradi i upotrebi posebne kartice za osobe sa invaliditetom koja treba da omoguću bržu i jednostavniju dostupnost u prilazu institucijama , gde osobe sa hendikepom više neće morati da čekaju u redu.

Mirčeta je još dodala da su se na konkurs za ovaj projekat javila 23 udruženja, a da se na nekoj od narednih sednica Skupštine grada očekuje usvajanje Pravilnika po ovom pitanju.

Generalna skupština UN usvojila je 1992.god rezoluciju kojom pozivaju sve zemlje na obeležavanje 3.decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sa ciljem da se unapredi i omogući tim osobama jednako uživanje ljudskih parava i ravvnopravno učešće u svim tokovima društva i života., a li i da se skrene pažnja na probleme sa kojima se seuočavaju osobe sa invalididtetom u svakodnevnom životu. One se bez ograničenja i barijera moraju uključivati u sve sfere razvoja društva,a svaka zemlja stvoriti uslove bez deskiminacije.

Naša zemlja potpisala je deklaraciju u decembru 2007. Godine, kojom se obavezala da će osigurati puno ostvarivanje svih ljudskih parava i osnovnih sloboda, kao i aktivno učešće osoba sa invalididitetom u tom procesu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: