• petak, 19. april 2024.
Održana manifestacija “Kupinik – Dani zmajeva”: Duh Brankovića i krv zmajeva su u našem genomu
Vesti
0 Komentara

Održana manifestacija “Kupinik – Dani zmajeva”: Duh Brankovića i krv zmajeva su u našem genomu

13. septembar 2021. godine

Srednjovekovni vitezovi, prelepe gospe i bogata trpeza oživeli su u subotu pod bedemima Kupinika period srednjeg veka i atmosferu kakva je vladala nadomak poslednje prestonice srednjovekovne Srbije, tokom manifestacije Kupinik – Dani zmajeva koju po treći put organizuje Udruženje „Zeleni pogled“ iz Kupinova, pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave.

U čast Zmaja Ognjenog Vuka, srpskog despota, legendarnog ratnika, vladara i poslednjeg pravog srednjovekovnog viteza srpske tradicije, manifestacija je imala za cilj da prikaže svu veličanstvenost velikog i značajnog perioda naše istorije.

Intoniranjem himne „Bože pravde“, u izvođenju hora Polifonika iz Sremske Mitrovice, zvanično je započeo višečasovni program, a pomoćnik predsednika opštine Pećinci Dejan Živanović tom prilikom je brojnim posetiocima poželeo da na trenutak osete taj veličanstveni duh prošlih vremena, slavnih vremena, slavnih ličnosti iz naše istorije koji nikako ne smeju biti zaboravljeni.

-Održavanje i očuvanje kulturno-istorijskih projekata je prioritet rada Opštine Pećinci. Upravo je Kupinik jedan od tih projekata, jer se Kupinik nalazi u genetskom kodu nas samih. Kupinik je simbol jedne slobode i borbe, simbol jakog čoveka i slobodoumlja, simbol našeg čoveka. Ukoliko ne očuvamo Kupinik izgubićemo sebe. Izgubićemo ono što je najbolje u nama. U tom smislu duh Brankovića lebdi ovim prostorima, a krv zmajeva je u našem genomu. Zato treba da postavimo visoke ciljeve i da ih ostvarimo“ – istakao je pomoćnik Živanović, i dodao da pećinačka lokalna samouprava, uz veliku podršku Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije, ulaže ogromne napore da se Kupiniku vrati nekadašnji sjaj, i naglasio da je eksproprijacija zemljišta završena, da su urađena laserka snimanja lokaliteta, kao i da su počela prva opsežna arheološka istraživanja.

Manifestaciju je posetio i predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić koji tom prilikom, tokom razgovora sa organizatorima obećao da će pećinačka lokalna samouprava bezrezervno podržavati ovu i slične manifestacije, jer je Kupinik, kao poslednja prestonica srednjovekovne Srbije, od neprocenjivog značaja za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

Pre tačno 500 godina, po rečima Perice Odobašića arheologa i predsednika Udruženja „Zeleni pogled“ iz Kupinova, Kupinik je razoren. Na pohodu sultana Sulejmana na Beograd, ova tvrđava je stradala i od tada nije obnavljana. Stoji ovako, kaže Odobašić, pet vekova.

-Ova godina je na neki način jubilarna, ako se uopšte jubilejom može i zvati nešto što je razarenje. Sve naše institucije u opštini na čelu sa našom lokalnom samoupravom uzele su učešće u brojnim dešavanjima koja organizujemo, kao što su tribine, predavanja, izložbe posvećene Kupiniku i Zmaju Ognjenom Vuku, a ove godine, nakon prošlogodišnje pauze, uspeli smo ponovo, po treći put, da dovedemo vitezove pod bedeme Kupinika. Takođe, u procesu smo formiranja muzeja Kupinik, koji će poslovati u okviru pećinačkog Kulturnog centra, a nalaziće se upravo ovde u Kupinovu. Započela su ozbiljna sistematska arheološka istraživanja ovog lokaliteta koji je toliko značajan. Tako da je sva naša energija usmerena upravo na to – na tvrđavu Kupinik i na ličnosti koje su ovde stolovale. Zmaj Ognjeni Vuk je jedan od njih, možda najveći, jer je on jednom vojničkom karijerom obeležio ovaj prostor. Postoje i jako lepe lirske priče vezane za despotsku porodicu Branković i Majku Angelinu i njene sinove, za jednu prosvetiteljsku notu koju su oni doneli ovde, tako da ćemo se mi potruditi narednih godina da svakome od njih posvetimo zasluženu pažnju“ – rekao je Odobašić.

Legenda o vitezu Zmaju Ognjenom Vuku i dalje živi i inspiriše brojne generacije, a tome svedoči upravo ova manifestacija, koja ima za cilj da vitešku kulturu, tradiciju i sve njene visoke vrednosti prikaže i prenese današnjim generacijama, a počasni gost Dana zmajeva, glumac Ivan Vučković naglasio je tokom obraćanja da sve velike zemlje na svetu počivaju na dve stvari: na znanju i tradiciji – znanje ulepšava i olakšava život i vodi nas ka nekim novim svetovima, a tradicijom se sve velike zemlje na svetu diče, jer ne postoji zemlja na svetu, ni čovek na svetu koji u jednom trenutku svoga bitisanja nisu pali. Samo oni koji, kada se okrenu iza sebe vide svet koji više nije među nama, ali je sveprisutan u nama samima, naglašava Vučković, samo te države i pojedinci mogu da nastave dalje.

-Mi danas gledamo u Zmaja Ognjenog Vuka. Ali ne sa očajanjem i tugom zato što možda ne ličimo više na njega i na vojsku zmajeva koja je postojala u ovom našem narodu i našoj tradiciji. Gledamo ga u nadi da ipak u nama stoji taj gen, koji se možda jeste uspavao, možda nam se na trenutak učini da više ne postoji, ali mislim da se taj naš gen uvek probudi kada treba, na zaprepašćenje svih naših neprijatelja – kazao je Vučković.

A upravo taj naš gen probudio je na trenutak, na jedan dan, duh viteštva pod bedemima Kupinika, koji su tokom višečasovnog programa prikazali vitezovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“, a njihove gospe muzikom i plesom dočarale romatičnu notu toga vremena. Pre samog početka oficijelnog dela programa, predsednik udruženja Beli orlovi, Bojan Tasić, zahvalio se organizatorima na očuvanju naše istorije, na dizanju Kupinika iz mraka zaborava i tom prilikom uručio Perici Odobašiću pehar na kojem se nalazi grb Brankovića, koji je, kako je rekao simbolično putovao sa Kosova i Metohije, preko Smedereva do Kupinika.

Srednjovekovno selo smešteno u „Donjem gradu“ Kupinika je oživelo, a brojna publika je bila u prilici da učestvuje i vidi spektakularne demonstracije viteških borbi, pešadijskog streličarstva, nastupanje borbenih formacija vitezova Belih orlova, a ukupan doživljaj upotpunile su izložbe naoružanja i opreme srednjovekovnog ratnika, radionice kaligrafije i slikarstva, saračka i kovačka radionica, dok su vredne članice udruženja žena iz pećinačke opštine i meštanke iz Kupinova, pripremile „Despotsku trpezu“ – prikaz i degustaciju srednjovekovnih specijaliteta.

Podršku u organizaciji manifestacije pružili su Turistička organizacija opštine Pećinci, Agencija za razvoj opštine Pećinci, Sportski savez „Razvoj sportova“, pećinački Kulturni centar, kao i brojni prijatelji i sponzori, a svima, koji su pomogli manifestaciju, organizator je uručio povelju „Zmaj Ognjeni Vuk“ u znak zahvalnosti za doprinos negovanju viteške tradicije i kulture srednjeg veka.

Izvor/foto: pecinci.rs

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: