• četvrtak, 22. februar 2024.
Miholjski susreti sela u Hrtkovcima
Društvo | Vesti | Ruma
0 Komentara

Miholjski susreti sela u Hrtkovcima

30. septembar 2021. godine

Rumska sela uključiće se u pilot projekat Ministarstva za brigu o selu, pod nazivom Miholjski susreti sela. Reč je o manifestaciji koja ima za cilj afirmaciju ruralnih područja naše zemlje i njihovih običaja. Za mesto održavanja odabrani su Hrtkovci, a određen je i datum, biće to prva subota posle Miholjdana 16.10.2021.

Sredstva u iznosu od 495 000,00 dinara izdvojiće Ministarstvo za brigu o selu, Opština Ruma je konkurisala i samim tim će biti pokrovitelj ovog događaja, dok će sve aktivnosti oko organizacije preuzeti Turistička organizacija Opštine Ruma i Кulturni centar ,,Brana Crnčević”.

,,Programom manifestacije Miholjski susreti sela biće obuhvaćeno svih 16 sela rumske opštine. To uključuje izlaganje rukotvorina i predmeta izrađenih starim zanatima, kao i nadmetanje u pevanju, recitovanju, likovnim i literarnim radovima, izradi stolnjaka i spremanju pogače. Time je obuhvaćeno sve ono što na selu mora nastaviti da živi. Ako se više ne mesi pogača, onda to ni po čemu nije seoska, već urbana sredina. Ili ako više nema ko da veze peškire, hekla stolnjake i sl. Zato ova jednodnevna manifestacija treba da osveži sećanje na život u selu, koji se nikada nije svodio na kupovinu namirnica i ostalih stvari u prodavnicama, već je sve bilo lična ili porodična manufaktura. A sve ono što se odnosilo na društveni život, bilo je skoncentrisano oko seoskog Doma kulture, ili u predelu crkve, gde se i nadpevavalo i kazivalo i prodavalo i oglašavalo”, navodi se u projektnoj dokumentaciji Opštine Ruma.

Za prvo održavanje, posle kojeg će ih najverovatnije biti još odabrani su Hrtkovci, iz određenog razloga. Selo Hrtkovci nema živu manifestaciju. Dugi niz godina je bilo poznato po ,,Rimskim danima”, jer se uz reku Savu, u pomenutom selu nalazi jedino neolitsko naselje na teritoriji Opštine Ruma – Gomolava. Nažalost ,,Rimski dani” su postali neodrživi, a selo ostalo bez prepoznatljivog događaja. Zato se značaj eventualnog održavanja manifestacije „Miholjski susreti sela“ ogleda pre svega u turističkom smislu, jer ponovo se stvara razlog za okupljanje ljudi i medijsku dominaciju Hrtkovaca.

Na manifestaciju, koja će biti otvorena u 12 sati u centru Hrtkovaca, a u čast sela pozvani su svi građani Srema.

ruma.rs

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: