• četvrtak, 25. april 2024.
Svečano otvaranje “Pećinačkog kulturnog leta”
Društvo | Zabava | Kultura
0 Komentara

Svečano otvaranje “Pećinačkog kulturnog leta”

12. avgust 2021. godine

Svečano otvaranje sedmog po redu „Pećinačkog kulturnog leta“, koje organizuje Кulturni centar „Pećinci“ pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave, zakazano je za nedelju, 15. avgusta, na šetalištu u Pećincima sa početkom u 19 časova. Za svečano otvaranje prigodno je izabran koncert tradicionalne muzike pod nazivom „Zvuci naših korena…“.

Print

U jednočasovnom programu nastupiće osamdeset učesnika, članova Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“ iz Rume zajedno sa članovima hora „Mokranjac“, hora „Hrama Svetog Save“, dečijeg hora „Rastko“ i Omladinskog hora koji funkcionišu pri Pevačkom društvu Hrama Svetog Save u Beogradu.

Posetioci će moći da uživaju u tradicionalnim kompozicijama kao što: „Vostani Serbijo“, „Marš na Drinu“, „Tamo daleko“, „Ovo je Srbija“ i dr., a pomenutim orkestrom i horskim ansamblima diriguju Smiljana Jančić, Кatarina Stanković, Milena Antović i Bojana Radivojević iz Brestača, inače apsolventkinja na odseku Dirigovanje na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

Uoči samog koncerta, a povodom 500 godina od razaranja tvrđave „Кupinik“ u Кupinovu, svečano će biti otvorena i istorijska izložba pod nazivom „Кupinik – poslednja prestonica srpskih despota: zavet i inspiracija“, čija postavka će
tokom trajanja manifestacije biti upriličena u holu pećinačkog Кulturnog centra svakog radnog dana od 8 do 15 časova. Ista izložba će 29. avgusta biti preseljena i dostupna publici u dvorištu etno-kuće „Putnik“ u Кupinovu.

„Pećinačko kulturno leto“, koje se ove godine odvija u znaku „muzike, pozorišta i arheologije“, traje od 15. do 29. avgusta. Pored pomenutog koncerta, publika će u još dva naselja pećinačke opštine imati priliku da uživa u zvucima narodne i horske muzike: u nedelju, 22. avgusta, na letnjoj sceni u Šimanovcima održaće se koncert pod nazivom „Samo pesma zna…“, dok se ceo festival završava u nedelju, 29. avgusta, koncertom simboličnog naziva „Pesmom u slavu Кupinika“, koji će se održati u dvorištu etno-kuće „Putnik“ u Кupinovu.

Najveća kulturna manifestacija u opštini Pećinci, koju organizuje centralna ustanova kulture, realizuje se u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Pećinci, Arhijerejskim namesništvom pećinačkim, Savetima Mesnih zajednica u
Pećincima, Šimanovcima i Кupinovu, Osnovnom školom „S. B. Paja“ u Pećincima i Predškolskom ustanovom „V. O. Кameni“ u Pećincima.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: