• četvrtak, 29. februar 2024.
Završena obnova zvonika u Deču
Vesti | Pećinci
0 Komentara

Završena obnova zvonika u Deču

27. jul 2021. godine

U Deču je u nedelju, povodom završetka radova na rekonstrukciji zvonika hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg održana Sveta arhijerejska liturgija koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Gospodin Vasilije. Liturgiji je pored brojnih vernika, ispred pećinačke lokalne samouprave prisustvovao i zamenik predsednika Opštine Pećinci Zoran Vojkić.

„Opština Pećinci svake godine izdvaja sredstva za obnovu pravoslavnih hramova na teritoriji naše opštine, a realizacija obnove je u dogovoru sa Eparhijom sremskom i pećinačkim arihijerejskim namesništvom, jer su hramovi, pre svega, deo istorijskog, kulturnog i duhovnog nasleđa našeg naroda. Opština Pećinci ulaže sredstva i u obnovu parohijskih domova, jer želimo da sveštenicima koji službuju u našim naseljima obezbedimo pristojne uslove za život i rad“ – rekao nam je zamenik predsednika Opštine Zoran Vojkić.

Posle više od 70 godina, na dečkom hramu starom preko 190 godina ponovo sija 2,5 metra visok novi krst, koji je postavljen na obnovljeni toranj i kupolu tokom protekle godine. Upravo zato je za dečkog paroha Nedeljka Kovača jučerašnji dan bio jedan od značajnijih, jer kako kaže Vladika nije od 2006. godine služio u Deču, a zatim je održano i prvo rukopoloženje u čin sveštenika u ovom naselju. Sam jerej Nedeljko Kovač juče je unapređen u čin protojereja, a po njegovim rečima u pitanju je viši čin – velika čast, ali i velika obaveza.

„Kako je rekao Vladika ovo je velika obaveza ali i veliki teret. Moraćemo još više da radimo da završimo ovu našu crkvu. Danas smo okupili naše priložnike, ali naravno, bez Opštine Pećinci ne bismo mogli ni početi ove velike radove. Dosta je urađeno u zadnjih par godina, od krova do evo zvonika, a ukupno je uloženo do sada oko 100 hiljada evra. Opština je pomogla sa preko polovine ove sume. Kompletan krov je završen zahvaljujući tim sredstvima, kao i zvonik, a uređenje unutrašnjosti hrama je svaki put potpomognut, pored sredstava od donatora, i opštinskim sredstvima“ – izjavio je protojerej Kovač.

Na svečanosti Vladika sremski Vasilije je i rukopoložio đakona Jovana Stegnjajića u čin sveštenika koji će biti postavljen u parohiji u Karlovčiću, a nakon liturgije Vladika je okupljenim vernicima uputio poruke mira i ljubavi prema bližnjima.

Vladika Vasilije je uručio i ordenje Majke Angeline majkama iz Deča sa četvoro ili više dece, kao i gramate organizacijama i pojedincima iz Deča koji su u proteklom periodu moralno i materijalno podržavali crkvu.

Izvor/foto: pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: