• sreda, 4. oktobar 2023.
Sanacija u toku
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Sanacija u toku

12. septembar 2023. godine

Takozvana superćelijska oluja koja je protutnjala kroz Srbiju nažalost ostavila je iza sebe veliku materijalnu štetu, a jedan od objekata koji je u značajnoj meri tom prilikom oštećen jeste i hram Svetog Georgija u Salašu Noćajskom.

Кako je objasnio starešina hrama, sveštnik Nemanja Živković, šteta nastala za samo nekoliko minuta procenjena je na više od 1,9 miliona dinara.

-U kasnim popodnevnim časovima 19. jula oluja koja je zadesila dobar deo države, nije obišla severni deo Mačve, gde je nanela veliku materijalnu štetu. Nažalost među objektima koji su značajno oštećeni je i hram Svetog Georgija. Кrovna konstrukcija sa zapadnog dela hrama je potpuno uništena. U pitanju je nekih 40 metara kvadratnih krova koje je vetar podigao, a potom bacio u portu hrama. Na ovom delu kompletno su pokidane grede, venci, drvena konstrukcija, bakarni lim, sve je stradalo – objašnjava Živković i dodaje da težina krovne konstrukcije koja je sa hrama pala u portu iznosi preko 2 tone, ali da na sreću nije oštećen spomenik Stojana Čupića koji se tu nalazi.
Кako padavine ne bi dalje oštetile hram, a po blagoslovu Eparhije šabačke pristupilo se sanaciji štete. Pre samih radova bilo je neophodno obezbediti i dozvolu za izvođenje istih od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica čiji su stručnjaci procenili štetu na 1.944.000 dinara.

-Istog momenta pristupili smo prikupljanju dobrovoljnih priloga za sanaciju, jer ne smemo da dozvolimo da hram dalje propada zato što je delimično otkriven, a to bi bez sumnje prouzrokovalo još oštećenja. Akcija prikupljanja priloga traje nešto više od mesec dana i zahvaljujući ljudima dobre volje uspeli smo da realizujemo prvu fazu radova koja je obuhvatala postavljanje drvene konstrukcije. Druga faza je dosta skuplja i podrazumeva limarske radove – kupovinu i postavljanje bakarnog lima koji nije ni malo jeftin – nastavlja sveštenik.

U trećoj fazi radova, objašnjava Živković, biće obnovljena dva krsta sa krova koja je takođe olujni vetar oštetio.

-Izuzetno sam zahvalan sam i blagodaran narodu što pomaže hramu i pozivam one koji to nisu učinili da svojim prilogom onoliko koliko su u mogućnosti pomognu završetak radova – poručio je Živković.

D. Tufegdžić
Foto: privatna arhiva

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: