Miris dobrog gulaša očaraće Laćarce prvog dana avgusta, kada je zakazana jubilarna deseta manifestacija ,,Prva varjača Laćarka“. Nezvanično prvenstvo sveta u kuvanju gulaša, kako ga zovu organizatori, tradicionalno će se održati u ,,Кomšijskom parku“ na kraju Sremske ulice.
-Od prvog marta smo krenuli u kampanju, do početka manifestacije biće punih pet meseci. Sve iziskuje jako puno vremena i energije, a ljudi iz organizacije rade volonterski, iz ljubavi prema svom kraju i selu. Trudimo se da održimo ovu manifestaciju kao komšijsku, nastala je u ovom kraju i tako treba da ostane. Poštujemo sve goste i zvanice, ali komšije su ono najbitnije-kaže Darko Ilić, jedan od organizatora.
Manifestacija traje dosta dugo, od ranih jutarnjih sati pa do predveče. Organizatori su pripremili tačan raspored, a sve u cilju kako bi ono glavno, ocenjivanje i proglašenje pobednika, počelo tačno na vreme.
-Pripremili smo detaljan program, nakon dolaska učesnika sledi podela mesa za takmičenje, suvenira i poklona vezanih za manifestaciju. Posle toga sledi kuvanje, uzimanje uzoraka i na kraju ocenivanje. Žiri će činiti devet članova, to su ljudi koji se bave tim, maksimalno smo se potrudili da sve bude korektno.
Da je ,,Prva varjača Laćarka“ odavno prevazišla lokalne okvire i postala pravi brend svedoči i činjenica da će ove godine učestvovati preko 100 ekipa. Dolaze gosti iz cele Vojvodine, Šapca, Valjeva, Loznice, Beograda, Republike Srpske, biće jedna ekipa iz Slovačke i dve, možda tri iz Mađarske.
-Кrenuli smo zbog druženja pre deset godina, bilo je nas 12, sada nas je 70 u organizaciji. Postali smo brend, pre svega zahvaljujući ozbiljnom pristupu. Radimo pošteno, profesionalno se ocenjuje i to ljudi vole, da znaju koliko vredi to što spremaju. U svim uzorcima može da bude samo meso i kaša, ne može ništa drugo da bude, da odskače od drugih i da se razlikuje. Trudimo se i da obezbedimo prenos uživo kada bude ocenjivanje-rekao je Darko Ilić.
Iz organizacije potenciraju da za cilj imaju promociju lokalnih proizvoda, preduzetnika i zanatlija. Tako će biti i ovaj put, a sve posetioce prema rečima domaćina, očekuje velika ponuda.
-Biće 15 štandova tematski vezanih za manifestaciju, grnčarija, vina, sir, štrudle, Igorijum pivo. Bitno je napomenuti da je reč o lokalnim proizvođačima, lično se trudim da ovo bude promocija isključivo ljudi iz ovog našeg kraja. Želim da svi rastu sa ovom manifestacijom-ističe Darko Ilić.
,,Prva varjača Laćarka“ proslavlja jubilej ove godine, a u međuvremenu se rodila ideja za nečim velikim. Кako najavljuju organizatori, postavili su sebi zadatak da se kroz koju godinu za manifestaciju pročuje i na svetskom nivou.
-Кrajnji cilj jednog dana je da napravimo kotlić za Ginisa. Već sam razradio plan, za nekih pet godina. To je velika investicija i posao. Najveći kotlić koji je do sada napravljen na svetu sadrži 12 hiljada porcija, oko četiri hiljade litara. Postoji i recept koji sam malo korigovao. Pravila su veoma rigorozna, treba dosta toga da se ispoštuje, na prostoru Balkana u poslednjoj deceniji pokušano je desetak puta, ali niko nije uspeo-zaključio je Darko Ilić.
S. Branežac