• petak, 29. mart 2024.
Održan tradicionalni poetski sabor „Bešenovska prinošenja“: Najviša priznanja Srđanu Maleševiću i Dragici Stojanović
Kultura | Vesti
0 Komentara

Održan tradicionalni poetski sabor „Bešenovska prinošenja“: Najviša priznanja Srđanu Maleševiću i Dragici Stojanović

29. jul 2021. godine

U okviru obeležavanja letnje manastirske slave Svetih Кirika i Julite, u porti fruškogorskog manastira Bešenovo koji je, s kraja 13. veka zasnovao kralj Dragutin Nemanjić, juče je održan tradicionalni poetsko-duhovni sabor „Bešenovska prinošenja“ koji ovaj manastir organizuje od 2015. godine.

Saboru je prethodio pesnički konkurs čija tema je ove godine bila „Bešenovo kroz crvena slovca zove Daru iznad Jasenovca“, a učestvovalo je oko 100 pesnika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bugarske, Australije, Švajcarske i drugih zemalja.

Predsednik žirija, pesnik Blagoje Baković, istakao je da je tema ovogodišnjeg konkursa bila inspirisana filmom o jasenovačkoim novomučenicima, sa namerom da se razveje magla samozaborava i samoporicanja, kako bismo jasno i glasno mogli da kažemo šta smo i ko smo.

-U obnovi bešenovske svetinje ugrađuju se i opeke od reči žeženih, kojima zidamo bogotražiteljski put srpskom narodu na temeljima Svete pravoslavne vere – istakao je Blagoje Baković.

Žiri koji, pored Bakovića i igumana Bešenova arhimandrita Arsenija Matića, čine i pobednici prethodnih šest konkursa, odlučio je da najviše priznanje „Bešenovsku povelju“ dodeli pesniku iz Šida Srđanu Maleševiću, za pesmu „Gori Fruška, gori Bešenovo“.

-Dolazim iz malog grada čiji je najpoznatiji stanovnik slikar Sava Šumanović podelio zlu sudbinu sa svojim narodom i sa još 120 Šiđana i hiljadama Sremaca streljan na stratištu. Šaljući pesmu na ovaj konkurs samo sam uradio ono što mi moja pripadnost narodu i gradu stradalniku zapoveda – rekao je Malešević.

Jasni Milenović iz Sremske Кamenice, Miru Кovaču iz Novog Sada i Željki Avrić iz Sremske Mitrovice dodeljene su tri ravnopravne druge, a Dajani Petrović iz Valjeva, Dragoljubu Stankoviću i Jovanu N. Bundalu iz Beograda tri ravnopravne treće nagrade.

S obzirom da, zbog epidemije korona virusa, bešenovski pesnički sabor 2020. godine nije održan, danas su uručene i nagrade najboljima na prošlogodišnjem konkursu čija tema je bila „Ne damo svetinje jer one nisu dale nas“. Za najbolju pesmu tog konkursa proglašena je pesma „Vera“, pesnikinje iz Zrenjanina Dragice Stojanović kojoj je pripala „Bšenovska povelja“ za prošlu godinu.

-Pesma je nastala kao odgovor na sve pošasti koje živimo u ovome trenutku. Vera nam u svim vremenima govori da je duhovnost izrečena kroz molitvu jedina koja nas može spasiti, jer na početku beše reč, kao što je i zapisano u Jevanđelju – istakla je Dragica Stojanović.

Na prošlogodišnjem konkursu dodeljene su i dve ravnopravne druge nagrade koje su pripale Jeleni Кalajdžiji iz Bijeljine i Tripku Draganiću iz Podgorice, dok su četiri ravnopravne treće nagrade dobili Veselin P. Dželetović iz Beograda, Miro Кovač iz Novog Sada i Ivana Svrkota i Emilo Labudović iz Podgorice.

Nagrade oba konkursa dobitnicima je uručio Njagovo presveštenstvo Episkop sremski Vasilije, koji je naglasio da je bešenovska svetinja vekovima sabirala narod, baš kao i danas, i da je upravo na ovakvim mestima i potekao kult iz kojega se razvila i kultura, koja sada na najlepši način daje svoj doprinos obnovi i vaskrsu Manastira Bešenovo.

Informativna služba manastira Bešenovo

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: