• četvrtak, 25. april 2024.
Domaćinstvo sa gazdaricom za primer
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Domaćinstvo sa gazdaricom za primer

17. novembar 2020. godine

Da bi domaćinstvo funkcionisalo besprekorno, neophodno je zalaganje svih njegovih članova. Još ukoliko se ono registruje i postane biznis, i muška i ženska ruka potrebne su kako bi on opstao i davao rezultate, o čemu svedoči i primer porodice Čavić iz Čalme.

Čavići su već dobro poznati ne samo u Sremu, već i šire, a njihovo domaćinstvo, osim seoskim turizmom, bavi se i proizvodnjom kuavnog paradajza i uzgojem ponija. Takođe, poznati su i po dečijem turizmu, a pred kraj proleća, svake godine orgnaizuju i ponijadu. Tako, sve posetioce na vratima dočekuje domaćica, Gordana Čavić.

2020-11-17_1240Gordana je u Čalmu prvi put došla kada je upoznala svog supruga Đorđa, 1974. godine, a, nakon penzionisanja, bračni par preselio se u roditeljsku kuću i započeo biznis. Bez Gordanine podrške, kažu, Čavići sigurno ne bi bili ono što su sad, a ženska ruka u ovom domaćinstvu vrlo je značajna ne samo u obavljanju redovnih poslova, već i u smislu promocije.

Čitavo domaćinstvo, ukrašeno je Gordaninim ručnim radovima, a svaki njegov posetilac, ostaje oduševljen prizorom.

– Kada sam otišla u penziju, uhvatila me panika. Morala sam nešto da radim, pa sam rešila da izrađujem goblene, vezove, tapiserije. To radim i dan danas. Na primer, imam ukupno 112 tapiserija – kaže ova vredna žena.

Pored toga, u domaćinstvu Čavića, može se zateći i mnoštvo kaktusa, a Gordana ih godinama sama uzgaja i na taj način izgledu domaćinstva daje posebnu čar.

– Volim ih više nego išta. Pre 14 godina, bila sam u Egiptu i videla ogromne kaktuse. Tada sam se zaljubila u njih. Sada imam oko 2.000 saksija, sa preko 80 vrsta raznih kaktusa. Pretežno ih gajim za izložbe, a poneki poklonim – kaže Gordana Čavić.

Ova svestrana žena, okosnica je i u biznisu vezanom za proizvodnju kuvanog paradajza, po kom su Čavići takođe dobro poznati. Aktivna je i po pitanju rada sa turistima, a, kako kaže, ove godine situacija je izrazito loša. Ipak, kako kaže, i kada nema turista, potrebno je raditi, a onaj ko hoće, sebi uvek nađe posla. Domaćinstvo mora da opstane, a Gordana je tu da ga, uz svog supruga, održi na nogama i da mu novu snagu u budućnosti.

(Projekat “Žena – temelj zajednice” sufinansira se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: