svetislav jovanov, filip grujic i vera novkovic

Filip Grujić ovogodišnji nosilac Mihizove nagrade

Irig-Ovogodišnji laureat i nosilac Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo je mladi dvadesetpetogodišnji dramaturg Filip Grujić iz Novog Sada. Diplomirao je  dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je romana „Bludni dani kuratog Džonija”, zatim  autor drama „Tamo gde pevaju”, koja je ušla u najuži izbor na konkursu Sterijinog pozorja 2018. i bila javno čitana u Šapcu, „Ovde je lepo – sečem drvo, jedem pasulj”, “Kako ja ovo sinu da objasnim?” . Bio je dramaturg i adaptirao je “Šeherezadu” za potrebe istoimene predstave, u režiji Slobodana Beštića, na sceni Kosmodrom (Dorćolsko narodno pozorište). Grujić je prisutan i u filmskoj umetnosti. Scenarista je kratkog igranog filma „Glad”, u režiji Tamare Todorović, koji je učestvovao na brojnim međunarodnim festivalima.

Žiri nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, koju dodeljuju Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“ i Srpska čitaonica Irig, a u sastavu: Darinka Nikolić, pozorišna kritičarka, Ivona Janjić, pozorišna kritičarka i Svetislav Jovanov, teatrolog (predsednik žirija), doneo je jednoglasnu odluku da se  Nagrada za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“ za 2020. godinu dodeli Filipu Grujiću za dosadašnji ostvareni opus.

sofija

-Dosadašnja ostvarenja Filipa Grujića, osim što afirmišu intrigantan i maštovit dramski rukopis, nedvosmisleno ukazuju da se u savremenoj srpskoj dramaturgiji akcenat pomera sa forme i postupka, na sadržinu i značenje. Način na koji Filip Grujić u svojim komadima dramski suvereno oblikuje unutrašnju stvarnost likova i spoljašnju nestvarnost empirije jeste slojevit, premda naoko elegantno « lak » do neobaveznosti. Takva strategija u punom sjaju dolazi do izražaja u drami  „Ne pre 4:30 niti posle 5:00“ (čija najavljena praizvedba u Ateljeu 212nosi naslov „Pred svitanje“. U njoj, uzimajući za povod isečak iz svakodnevice (relativno mladog) junaka, koji dolazi da, posle deset godina „gastarbajterstva“, poseti porodicu (majku i mlađeg brata), autor autentično oblikuje stvarnost upravo time što, s jedne strane, raslojava govor, a s druge, unutar okvira linearnog vremena znalački ukršta slojeve i (lične) perspektive. Da su Grujićevi junaci na planu forme odrazi beketovskih « likova-ruina », ali da na planu sadržaja (ponajviše dijaloga), podsećaju na čehovljevske « izgubljene slučajeve », pokazuje se ne samo u pomenutoj drami, već i u komadu “Vilica Ebena Byersa” : kroz priču pobliže označenu izrazom “istorijska priča – priručnik za čitanje » autor uverljivo daje sliku civilizacije koju podjednako truju njena eksploatatorska priroda (oličena u lažnom leku « radithoru »), ali i samoubilačka ispraznost individua koje je naseljavaju. Rečju, dosadašnje drame Filipa Grujića nagoveštavaju ne samu ubedljiv opus rasnog dramatičara, već i na način primeren 21. stoleću slede putanju « mihizovskog » bunta, obrazložio je odluku žirija Svetislav Jovanov, teatrolog i predsednik žirija.

laureat filip grujic

Filip Grujić je šesnaesti nosilac Mihizove nagrade, a dosadašnji dobitnici već su ostvareni dramaturzi na domaćoj i inostranoj sceni.

-Svakako je velika čast, a pošto se nagrada dodeljuje 16.put, onda je moja čast 16.puta veća. Mislim da je nagradi doprinela premijera mog dramskog teksta koji je dobio Sterijinu nagradu na konkursu prošle godine, u Ateljeu 212. Dve stvari je trebalo da se dese tokom godine, ali je korona prekinula, tako sve što je trebalo da se desi ranije, dogodilo se u poslednjih mesec dana i mislim da je sve to doprinelo nagradi. Ko kaže da ne bi voleo da ima neku karijeru, nije do kraja iskren, tako da se nadam uspehu kakv su postogli i prethodni laureati, rekao je dobitnik Mihizove nagrade Filip Grujić.

Dodeli Mihizove nagrade, koju dodeljuje Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“ i Srpska čitaonica u Irigu, prisustvovali su predstavnici Opštine Irig i  Stanislav Radulović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Od početka dodele nagrade 2015.sekretarijat podržava rad Fonda i obezbeđuje sredstva za rad žirija i novčani iznos od 200.000 dinara koji je namenjn pobedniku.

-Žiri nije ni ovog puta pogrešio, jer je većina dobitnika ostavilo zapažene rezultate na dramskoj sceni Srbije, a neki i u inostranstvu. Nastavljamo kontinuitet i to je važno, večeras u skromnim uslovima, a skromnija su i sredstva koja smo dobili, a manje publike, ne umanjuje vrednost nagrade. Filipu želim da nastavi uzletom kojim je počeo, da ostavi traga u dramskom stvaralaštvu ne samo Srbije, već i dalje. Cilj osnivanja Fonda i jeste bio da bude vetar u leđa  i podsticaj mladim stvaraocima. Nagrada nije samo povelja i priznanje, jer mislim da je mladim stvaraocima jako važno i to što im štampamo knjigu drama, i mnogima od njih to je prva knjiga, rekla je Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice u Irigu.

Uručenje tradicionalne Mihizove nagrade bio je povod da Čitaonica organizuje gostovanje predstave „Gramatika poremećaja“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u režiji Davida Alića. Kоmad je postavljen kao kamerna priča o jednom paru koji vrlo srčano i usredsređeno igraju Vukašin Ranđelović i Mia Simonović. Kao žena koja zavodi našeg junaka pojavljuje se Sonja Isailović, igrajući zavodnicu u skladu sa atmosferom predstave.

S.Belotić

 

Projekat „Kultura u službi turizma-Irig prestonica kulture 2021“ sufinansira Opština Irig. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

 

Kategorije Irig Kultura Projekti