• sreda, 1. decembar 2021.
Udruženja žena predstavile svoje stvaralaštvo na Danu Dunava
Projekti | Beočin
0 Komentara

Udruženja žena predstavile svoje stvaralaštvo na Danu Dunava

8. jul 2020. godine

Banoštor – Međunarodni dan Dunava, tradicionalna manifestacija koja se organizuje sa ciljem očuvanja i zaštite reke Dunav, druge po veličini u Evropi i ove godine obeležen je u Banoštoru. Ova manifestacija edukativnog je i promotivnog karaktera i najvećim delom namenjena je deci i omladini svih uzrasnih kategorija. Cilj joj je naučiti naše najmlađe da čuvaju prirodu, a posebno Dunav koji je složen eko sistem i zahteva poseban tretman. Dunav je veliki ekonomski potencijal za brojne sadržaje, a naročitu voda kao poseban prirodni resurs čijem se očuvanju sve više posvećuje pažnja i u njegovu zaštitu uključene su i brojne instutucije. Svake godine broj gradova i partnera koji se uključuju u ovu kampanju je sve veći.

Ove godine na Danu Dunava svoje stvaralaštvo predstavilo je nekoliko udruženja žena iz beočinske opštine. Iz Banoštora bili su Udruženje žena „Jana“ i Udruženje “Majkina radionica”, koji su zajedno sa učenicima Osnovne škole „Jovan Popović“ iz Banoštora, decom Predškolske ustanove „Labudić“ iz Banoštora, a uz podršku mališana iz Predškolske ustanove „Zvezdice“ iz Čerevića i njihovih roditelja pripremili slatko i slano posluženje i prodavali dečje radove i suvenire. Udruženje žena „Jana“ je za posetioce pripremilo krofne, kojim su zasladile ovu manifestaciju i ugostili sve posetioce, a bili su izloženi i drugi atraktivni proizvodi, domaće rukotvorine, jela i pića iz bogate tradicionalne kuhinje ovog kraja, kao i vina i rakije po čemu je i poznat ovaj kraj.

Na manifestaciji u Banoštoru bile su i žene iz Udruženja “Gorska ruža” Rakovac. One su se takođe priključile humanitarnoj akciji “Za malu Lanu”, kao i članice Udruženja žena “Fruškogorski cvet” iz Beočin sela.

Sva prikupljena sredstva od prodatih proizvoda i krofni uplaćena su za lečenje male Lane, a ovo je najbolji primer kako su svi zajedno doprineli da se briga za dobrobit deteta raširi na celu zajednicu.

Organizatori ističu da manifestacija pored toga što uveseljava goste i meštane, takođe ukazuje i na potencijal i značaj Dunava za razvoj turizma i vinogradarstva u Banoštoru.

(Projekat “Udruženja žena kao čuvari tradicije” sufinansira se iz budžeta Opštine Beočin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: