• petak, 19. april 2024.
Izložba “Bolnica Stobart. Kragujevac 1915.”
Društvo | Kultura | Vesti
0 Komentara

Izložba “Bolnica Stobart. Kragujevac 1915.”

22. januar 2020. godine

Sremska Mitrovica – U Biblioteci „Gligorije Vozarović“ sinoć je otvorena je izložba „Bolnica Stobart. Kragujevac 1915.“, koja je realizovana u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca. Autor postavke je Tatjana Janković, koja je uz direktora Biblioteke iz Kragujevca Mirka Demića otvorila izložbu.
Krajem 1915. godine u Kragujevac iz Velike Britanije stigla je humanitarno – medicinska ekspedicija koju je predvodila Mejbel Sinkler Stobart. Organizovana grupa od 45 članova, medicinskog osoblja i volontera, uputila se u Srbiju kao Treća jedinica Srpskog potpornog fonda. Putovanje članica misije Stobart od Londona do Kragujevca trajalo je skoro mesec dana.
Kroz bolnicu Stobart, prema rečima njenog rukovodioca, za šest meseci rada prošlo je oko 20.000 pacijenata.
O radu bolnice Stobart najobimnije svedočanstvo ostavila je sama Mejbel Stobart u knjizi objavljenoj već 1916. godine pod nazivom „Plameni mač u Srbiji i drugde“.Pišući ovu knjigu, želela je da Britancima pruži što tačniji uvid u ratne prilike u Srbiji i da podstakne na dalju pomoć srpskom narodu. U Londonu su tokom 1915. i 1916. godine objavljene još tri knjige članica misije Stobart.Ova svedočanstva se na srpskom jeziku po prvi put pojavljuju upravo u okviru knjige „Bolnica Stobart“, a njihovi odabrani segmenti čine tekstualni deo ove izložbe.Izložba je otvorena do 9. februara.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: