• Monday, 29. May 2023.
KUD “Brile” – sedam i po decenija ljubavi i trajanja
Vesti | Beočin
0 Komentara

KUD “Brile” – sedam i po decenija ljubavi i trajanja

24. December 2019. godine

Na radost velikog broja bivših i sadašnjih članova Kulturno-umetničkog društtva „Brile“, ovo Društvo ove godine obeležava 75 godina od osnivanja, što je jubilej za svaku pohvalu i pažnju.

Sa prvim danima slobode, građani Beočina su oktobra meseca 1944. godine, krenuli u obnovu porušenih materijalnih ali i duhovnih vrednosti. U čast oslobodilaca krajem oktobra izveden je prigodan kulturno-umetnički program, a učesnici tog programa smatraju se osnivačima kulturno-umetničkog društva koje će, nekoliko godina kasnije, biti osnovano kao Radničko kulturno umetničko društvo „Brile“. Društvo ime dobija po narodnom heroju Stevanu Petroviću Briletu, koji je u borbi za slobodu poginuo nadomak Beočina 9. maja 1943. godine u dvadesetdrugoj godini života. Dan pogibije heroja čije ime nosi – 9. maj, i Dan pobede nad fašizmom, KUD „Brile“ obeležava kao svoj dan.

Godine su prolazile, a KUD „Brile“ je sa svakom novom imao sve više članova, sve više programa, sve više je obogaćivao i davao pečat kulturnom životu jedne male varoši kakva je Beočin. U svojim nedrima „Brile“ je odgojio stotine folkloraša, glumaca, pevača, muzičara, pesnika… Oni su na svim meridijanima zemaljske kugle pronosili slavu KUD-a i mesta koji su svi poznavali po fabrici cementa najstarijoj na Balkanu.

Kulturno umetničko društvo „Brile“ je u godinama trajanja, imalo uspona i padova, kriznih i zlatnih godina, ali nikad nije prestajalo da bude stecište svih onih, kako mladih tako i starijih, kojima je kultura ne samo društvena nadgradnja već i stil života i svakodnevna životna „hrana“.

Danas, u 75-toj godini postojanja, „Brile“ okuplja oko 120 članova u Folklornom ansamblu, Amaterskom pozorištu, Književnom klubu i Tamburaškom orkestru. Dugi niz godina sa velikim uspehom radio je Mešoviti hor, jedno vreme Likovna sekcija i Škola gitare.

Briga o mladima, o podmlatku, jedna je od misija ovog Društva, tako da sve sekcije KUD-a imaju dečje grupe čiji se članovi neguju i uče da sutra postanu dostojni članovi i KUD „Brile“ i društvene zajednice u celini.

– Beočin je odavno, pored brojnih sportskih veoma uspešnih kolektivnih i pojedinačnih rezulatata, postao prepoznatljiv i po nama „briletovcima“, koji smo na najbolji mogući način, na polju kulture, branili njegove boje i boje našeg grada – priseća se Lazar Stepanov, predsednik Upravnog odbora Društva od 1994. do 2004. godine.

Pored njega na čelu Društva bili su Sreten Petković, Radovan Đuričin, Jovan Aksentijević, Nikola Bublik…

Koliko je „Brile“ značajan za Beočin najbolje će ilustrovati podatak da su retke beočinske porodice koje u nekom periodu nisu u „Briletu“ imale člana koji nije bio u nekoj od sekcija Društva.

Okosnicu društva čine Folklorni ansambl, Tamburaški orkestar, Amatersko pozorište i Književni klub.

– U godini jubileja ne ide baš sve onako kako smo planirali. Naime, Folklorni ansambl je što zbog smene generacija što zbog raličitih koncepcija rada, skoro pred gašenjem. Nadam se da je ovo samo prolazna kriza koju ćemo brzo prevazići – ističe Sekula Petrović, predsednik Upravnog odbora Društva.

Od aktivnosti koje se očekuju u godini jubileja u „Briletu“ najavljuju Godišnji koncert koji će se održati 22. decembra i promociju Književnog sabornika članova „Briletovog“ Književnog kluba „Raširene ruke“.

Princ Rastko među Srbima u rasejanju

Amatersko pozorište KUD „Brile“ ove godine je, povodom 800 godina od proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, izvelo predstavu „Princ Rastko – monah Sava“ po tekstu Milovana Vitezovića i u režiji Sekule Petrovića.

Sa ovom predstavom, kao malim istorijskim časom, „Brile“ je nastupao u Hrvatskoj i Mađarskoj, a uskoro bi trebalo uslediti gostovanje u Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo i Metohiju – svugde tamo gde se zbori srpski.

Klub ljudi dobre volje

Najzačajniju pomoć u ostvarivanju programskih ciljeva Društvo ima od Opštine Beočin. Pomoć i podršku „Briletu“ pruža veliki broj beočinskih privrednih subjekata: Lafarž-BFC, AD Podunavlje, DOO Ekonomist-elektro, DOO Darzal-komerc, SZR Metalmatik, DOO Beton-komerc, SZR Virus, Restoran Karaš, Apoteka Cvejić, DOO Reminng, Podrum Drobnjak, SZR Vrbljanac, STR Šljivik, DOO Mašinomont, DOO Ingel, SZR Trgopromet, KMD Beočin…

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.
%d bloggers like this: