• četvrtak, 25. april 2024.
Udruživanje za lepše treće doba
Projekti | Ruma
0 Komentara

Udruživanje za lepše treće doba

4. novembar 2019. godine

 

Nikinci- Kada se priča o društvenom životu  u selu, prva pomisao su folklori i sportski klubovi. Oni su i te kako važni, ali kada obratimo pažnju i na stanovnike u trećem dobu, vidimo da i penzioneri umeju dobro da se udruže i kvalitetno provode svoje penzionerske dane. Na teritoriji rumske opštine funkcioniše Udruženje penzionera, koje kao krovna organizacija pod svojim okriljem ima i mesne odbore. U rumskim selima funkcioniše sedam takvih odbora penzionera, u Hrtkovcima, Nikincima, Klenku, Platičevu, Stejanovcima, Malim Radincima i  Vitojevcima. U Hrtkovcima, Nikincima i Klenku penzioneri imaju i svoje prostorije, dok se u ostalima snalaze i eventualno koriste prostorije svojih mesnih kancelarija. Uglavnom se preko udruženja i mesnih odbora nabavljaju ogrev i hrana za penzionere po nižim cenama, ali ne sme se zaboraviti i onaj društveni momenat, a to je druženje.

petar babic

 

-Mi okupljamo penzionere sa teritorije rumske opštine. Članovi uplaćuju godišnju članarinu, a mi kao krovna organizacija za svaki mesni odbor vršimo povraćaj od po 100 dinara od svake članarine, kao i za svaku tonu uglja, kubik drva ili od svakog paketa hrane. To važi za seoske odbore, dok taj povraćaj ne vršimo za odbore u samom gradu. Taj novac se sliva u kasu u Rumi, od kog se finansiraju dalje aktivnosti, kaže predsednik Opštinskog udruženja penzionera Ruma, Petar Babić.

 

Mesni odbori u rumskim selima broje oko 550 članova. Tamo gde postoje prostorije, tamo je i organizovano druženje za penzionere. Primera radi, u Nikincima, su penzioneri dobili prostorije u Domu kulture u nekadašnjem lokalu fudbalskog kluba, a ove godine su Opštine Ruma i Udruženja penzionera dobili i novčana sredstva za uređenje prostorija, kaže Stjepan Veljović, predsednik MO penzionera u Nikincima.

20191102_111012-Naš mesni odbor postoji oko 30 godina i sada imamo 123 člana, od čega je 12 u odboru. Inače, u selu ima oko 300 penzionera, ali  nisu svi naši članovi. Sada smo u prostorijama nekadašnjeg bifea „Gol“ našeg fudbalskog kluba. Od Opštine Ruma smo ove godine dobili  25.000 dinara za uređenje prostora, a isto toliko od Udruženja penziora Ruma. Sada nam je preko potrebno da uredimo prstor, tačnije da ga privedemo namenni, da otvorimo neku vrstu bifea, ne da bismo zarađivali novac, već da bi naši penzioneri tu mogli da popiju čaj, kafu ili neko piće dok se okupljaju, jer niko ne dolazi u prazan prostor, rekao je Stjepan Veljović.

I ovaj odbor, kao i čitavo udruženje nabavlja ogrev i hranu po pristupačnim cenama za penzionere. Nedavno su uredili i mokre čvorove. Ove godine, nikinački penzioneri su išli i na jednodnevnu ekskurziju u Bjeljinu, a takvih susreta i drugih aktivnosti je bilo  i ranije.

IMG-e06792d1e3f39ea07d14916ddfe8d0fe-V IMG-ea6aefae931dd8be7275cb32a6c9bab4-V

-Udruživanje nam znači, druženje i to što imamo i neku svoju organizaciju. I do sada so imali lepo razumevanje među sobom sa prethodim upravama. Nekada nas je bilo oko 30 do 40 članova, sada je to mnogo više. Kod nas se to menja, jer neki odlaze, a neki ostaju. Znači nam i što možemo da nabavljamo ogrev i hranu, ali i da se družimo. Ove godine je bio pun autobus nas penzionera koji smo išli na ekskurziju u Bjeljinu. Svi smo bili zadovoljni i druženje nam mnogo znači. Nekada smo organizovali i mnoge druge aktivnosti, poput izložbe ručnih radova, sportskog dana za penzionere i slično, govori Mirjana Šamu, penzionerka iz Nikinaca i dodaje da su temelji ovakvog organizovanja postavljeni sa nekadašnjim predsednikom , Zdravkom Petrovićem.

Kada postoji dobro organizovan prostor, onda se i penzioneri okupljaju i druže. Podsetimo da je opštinskim sredstvima u Hrtkovcima letos uređen prilaz u seoskom domu kulture, gde su smeštene prostorije penzionera. U nIkincima se nadaju da će urediti svoj prostor, a već imaju i lepu zelenu površinu ispred svog lokala, gde se tokom leta mešaju i stari i mladi. Sudeći po fotografijama sa nekih ekskurzija, reklo bi se da upravo naši najstariji sugrađani imaju najviše „dara“ za dobro druženje, ali fotografisanje selfija govori da ipak idu u korak sa vremenom i novim tehnologijama.

S.Belotić

Projekat „Rumska sela- probudimo usnule seoske sokake“ sufinanira Opština Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: