• utorak, 7. decembar 2021.
Da mladi čitaju knjige
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Da mladi čitaju knjige

11. oktobar 2019. godine

U nastojanju da mladima učine pristupačnijim fond knjiga za odrasle u okviru Zone mladih Biblioteke “Gligorije Vozarović” u Sremskoj Mitrovici organizuju se promocije, radionice, izložbe, predavanja…

Piše: S.Đaković
U eri kompjutera, trasformersa, robota raznih vrsta mladi iz Zone mladih su odabrali baš temu o – zmajevima i to onima koji nisu iščezli. A nisu iščezli oni zmajevi o kojima pišu knjige, koji dugo nakon završetka čitanja knjige žive u našoj mašti…
Isidora Božić, učenica Mitrovačke gimnazije i članica Zone mladih, kaže da su na radionicu pozvali učenike trećeg razreda.
-Odabrali smo ovu temu jer je to čest motiv u mitologiji, književnosti, ali nije toliko popularna tema zbog novih junaka za mlade koji nam se nude. Mi smo hteli, da se radeći ovu radionicu, deca privuku da i zainteresuju za čitanje – objašnjava Isidora.
Tako je kroz iroz interakciju članova Zone mladih i dece osnovaca iz nekoliko škola ispričana priča o zmajevima. Svako je dodao zrnce mašte i nastala je lepa riča u kojoj se svašta preplitalo, kao i svakoj bajci, a suština priče je da se sve to može naći u knjigama samo ih treba čitati.
Sastavni deo radionice su crteži zmajeva radovi učenika Mitrovačke gimnazije . Oni su kao i knjige i poseban film bile prateći sadržaji ovog lepog događaja.
радионица

црвени змај

исидора божић гимназијалка– Odabrali smo i knjige o Hariju Poteru iz mitologije i sa sličnim temama gde se sprominju zmajevi, a delove iz crtaća o zmajevima smo sastavili kao prilog ovoj svojoj radionici – dodaje Isidora.
Lana Konstantinović, Sara Radivojević, Andrijana Štrbački, Teodora i Isidora Jokić, Teodora Toljaga, Marko Dostanić i drugi članovi su Zone mladih i dali su doprinos ovoj priči koja sihurno neće biti jedina.
Zona mladih deluje u okviru Biblioteke „ Gligorije Vozarović“ dugi niz godina postoji, čine je tinejdžeri uzrasta od 13 do 18 godina, sa kojima se kontinuirano radi na popularizaciji literature za mlade, ali i na promovisanju drugih umetničkih vrednosti. Ovoga puta oni su ljubav prema knjizi širili na mlađe učenike. Koordinator Zone mladih Jelena Šuljmanac Milošević kaže da je mnogo planova pred članovima ove zone, ali je suština svih knjiga i čitanje.
-Tinejdžeri su specifičnog uzrasta, predstavljaju prelaz iz dečijeg u doba odraslih, a to znači i prijelaz iz dečije u književnost za odrasle. Treba se potruditi oko njih, pronaći ono što su njihova interesovanja, da bude zanimljivo, ali ne monotono, i da su to teme bliske mladima – kaže Jelena Šuljmanac – Milošević.
Zato se stalno u mitrovačkoj Biblioteci “Gligorije Vozarović” osluškuju želje mladih, beleže njihovi zahtevi i nabavljaju knjige koje se dopadaju mladim čitaocima. Tako se doprinosi da mladi vole knjige.
(Projekat „Mladi i vrednosti“ sufinanira Gradska uprava za obrazovanje, sport i mlade Sremske Mitrovice.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: