• četvrtak, 25. april 2024.
Plakete za Jelenu i Bogdana Dejanovića
Društvo
0 Komentara

Plakete za Jelenu i Bogdana Dejanovića

4. decembar 2018. godine

Nemerljiv doprinos porodice Dejanović očuvanju sremačkog melosa

Piše: Z. ZrilićPriznanje Dejanovicima foto srmske novine

Za izuzetan doprinos u negovanju i afirmaciji sremačkog izvornog melosa i očuvanju muzičke tradicije Srema u celini, predstavnici sremskomitrova;kog Udruženja ljudi dobre volje uručili su nedavno u Etno kući u Jarku priznanja Jeleni i Bogdanu Dejanoviću.

Da podsetimo, reč je o tradicionalnoj manifestaciji koju već 13 godina zaredom organizuje ovo udruženje, a prema rečima Rastka Oršanića,  jednog od inicijatora i organizatora svih dosadašnjih dodela priznanja i druženja sa zaslužnim muzičarima Srema, posebna čast njemu lično, a i svim članovima Udruženja, bila je da ovog puta plakete uruče upravo Dejanovićima.

Jer, njihov doprinos očuvanju sremačkog melosa i  muzičke kulture uopšte, na ovim prostorima je nemerljiv. Jednostavno zato što su Aleksandar i Jelena Dejanović bili kralj i kraljica izvornog melosa na mapi Srema i bivše Juge. Aleksandra više nema. Ali, kafanama sremačkim još uvek jure četir konja debela i bećarci kojima kraja nema, niti će biti. Acina supruga Jelena je pevala nesvakidašnjom lakoćom i svojim zadivljujućim sopranom ostavljala slušaoce bez teksta.

Gospođa Dejanović je, valjda zahvaljujući pesmi, ostala vitalna i danas, u devetoj deceniji života. Sada pevuši tek za svoju dušu, ali porodičnu tradiciju nastavlja sin Bogdan, inače hirurg u sremskomitrovačkoj bolnici. Bogdan svira harmoniku i  sjajan je pevač. Njegov glas neodoljivo podseća na očev i rado je viđen gost na našim mnogobrojnim priredbama i manifestacijama.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: