• sreda, 28. februar 2024.
Sir vidljiv u celom svetu
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Sir vidljiv u celom svetu

13. septembar 2018. godine

Do sada su nam najbolja reklama bili konzumenti naših proizvoda – uglavnom komšije, prijatelji i poznanici, a zahvaljujući novoj internet stranici, sada je naš sir “vidljiv” bukvalno u celom svetu, kaže Aleksandar Žilić

Piše: S. Đaković

1ALESKANDARPoljoprivredno gazdinstvo “Žilić” u Martincima, vlasništvo mladog Aleksandra Žilića (30) jedno je od onih malih poljoprivrednih gazdinstava koje su po uslovima uredbe Ministarstva poljoprivrede, donete krajem prošle godine, dobili šansu da svoje proizvode pod određenim uslovima prodaju kod kuće ili što mnogi kažu “na  kućnom pragu”.

U njihovoj štali sada je veći broj krava, sve što proizvedu gotovo istog dana prodaju – u svežem mleku ili kvalitetnom siru. Trenutno oni na svom porodičnom poljoprivrednom domaćinstvu imaju tri krave i od njihovog mleka prave više različitih vrsta sira:  tvrdi dimljeni, tvrdi sa paprikom, slatki mladi u kriški, sitni kiseli sir i domaću fetu…

U KUZMINU– Do sada su nam najbolja reklama bili naši konzumenti, a to su uglavnom komšije, prijatelji i poznanici, a zahvaljujući novoj internet stranici sada smo vidljivi u bukvalno celom svetu. Proizvodnjom smo počeli da se bavimo 2016. godine,  a proizvode prodajemo uglavnom meštanima našeg sela i u Sremskoj Mitrovici, Laćarku, Kuzminu. Nadam se da ćemo, uz pogodnosti koje internet nudi, proširiti našu prodajnu mrežu – izjavio je Aleksandar Žilić iz Martinaca.

Naime, da bi pratili savremena dostignuća u komuniciranju i reklami, iako sa plasmanom proizvoda nemaju za sada nikakvim problema  Žilići su preko Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica, zajedno sa još nekim malim proizvođačima, kreirali svoju internet stranicu. Novi ili potencijalni kupci njihovog sira mogu da se upoznaju sa ovim proizvodima i da sa proizvođačima stupe u kontakt.

sirDa se vrati poljoprivredi Aleksandar je sam odlučio. Završio je srednju veterinarsku školu, radio je nekoliko godina u selu, ali je video da je plata mala za život, da on i supruga a kamoli deca koju sada imaju, neće moći da opstanu. Posle dobijanja prvog deteta počeo je ozbiljno da razmišlja o druačijem životu. Kupio je kravu, nakon toga još jednu, zbog dobrog mleka dolazili su im drugari i prijatelji da pazare, pa su kupili još jednu kravu.

Sada od mleka uglavnom prave sir ili ga prodaju kao sveže. Muzu od 21 do 23 litre dnevno, a prave dve do tri kile sira.

– Zadovoljni smo. Već posle mesec dana videlo da da ljudi ulaze na naš sajt interesuju se i nama, a traže i da im budemo donatori. Nama je dovoljno to što nas zovu – kaže Aleksandar Žilić.

STANDPorodica obrađuje 10 svojih jutara, na konto farme od države dobili su još nešto zemlje za korišćenje, a gaje i 25 krmača čije prasice prodaju. Za svoju dužu Žilić ima i dva konja lipicanera.

Ovaj mladić, mali srpski proizvođač, voli da sluša o evropskim poljoprivrednicima, ali misli da je daleko od evropske poljoprivrede.

– Bio sam u inostranstvu, pre 5 godina obišli smo severni deo Nemačke ali trebaće mi mnogo da njih dostignem. Trudimo se, kupio sam nov traktor da idem napred. Ipak ne bolujem za velikim kapitalom, ni za stotinama jutara zemlje, ali ću ako se ostvare planovi, biti prvi registrovani u Sremu za preradu domaćeg sira – hvali se Žilić.

Objekat će biti registrovan za kapacitet 200 litara mleka nedeljno, a ako bude potrebno, kupiće još jednu kravu i to je njenov maksimum, njegova mogućnosti. Sada čeka odgovor na podnete papire za registraciju.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: