• Wednesday, 25. May 2022.
Znaju li Sremci igrati ragbi?
Reportaža | Sport
0 Komentara

Znaju li Sremci igrati ragbi?

7. June 2018. godine

Od naredne sezone i dva momka iz rumske „Panonije“, Đorđe Novaković i Ilija Negovanović braniće boje Srbije u juniorskoj reprezentaciji

Piše: S.Belotić

Marijo Krzic i Dzuls KovacevicAko je verovati rečima Marija Kržića, sekretara Ragbi kluba „Panonija“ Ruma i člana Upravnog odbora Ragbi saveza Srbije- znaju. Za sada je u pitanju dvadesetak mladih igrača uzrasta kadeta, koji su nedavno osvojili treće mesto na KUP-u Srbije za kadete.

– Ako pitate znaju li Sremci da igraju ragbi, odgovor je: znaju isto kao što znaju da tope čvarke, što znači da su naši članovi odlični u ovom sportu. Za manje od dve godine rada ostvarili smo veliki uspeh, a to je treće mesto na Kupu Srbije za kadete, čiji se finalni meč igrao kod nas u Rumi. Posle godinu dana igre, ova ekipa je ostvarila sjajan rezultat, a to su pohvalili svi, uključujući i selektora reprezentacije Srbije i trenenri drugih klubova, pa očekijemo ako ovako nastavimo i borbu za prvo i drugo mesto, rekao je Marijo.

Ilija i Djordje, reprezentativciRumljani su se našli na neočekivano visokoj trećoj poziciji iza prvoplasiranog beogradskog „Rada“ i drugoplasirane ekipe „Dinamo“ Pančevo. Pančevo je veoma jak centar kada je ovaj za nas nebičan sport u pitanju, a u Beogradu postoji nekoliko jakih klubova poput „Crvene zvezde“, „Partizana“ i „Rada“. Upravo iz ovih klubova je najviše igrača koji nastupaju za reprezentaciju Srbije, ali od naredne sezone i dva momka iz rumske „Panonije“, Đorđe Novaković i Ilija Negovanović braniće boje Srbije u juniorskoj reprezentaciji. Pored njih i jedna devojčica iz kluba, Anabela Kovačević, od skoro je počela da igra za beogradski „Partizan“.

-Ja sam se u ragbiju našao pre godinu i po dana, posle fudbala i boksa. U ragbiju postoji i lopta i obaranje, pa sam povezao loptu i boks. Ipak, ovde lopta ide nazad, kao i igrači, koji potom probijaju napred. Ja sad idem u juniorsku reprezentaciju Srbije, nadam se da ću posle osamnaeste godine imati priliku da igram za seniorsku reprezentaciju, kaže Đorđe Novaković, kapiten „Panonije“.

-U ragbi sam ušao pre tačno godinu dana, tu su me pozvali drugovi. Nekada sam malo igrao fudbal i to mi nije baš najbolje išlo, ali ovde sam se našao. Ne propuštam treninge, zato sam verovatno i uspeo da se probijem i do reprezentacije, dodaje Ilija Negovanović.

Možda zvuči neobično, ali ragbi treniraju i devojčice. Anabela Kovačević je iz „Panonije“ prešla u beogradski „Partizan“.

Anabela Kovacevic– Možda na prvi pogled izgleda da je grub sport, ali kad se savlada nije. U Rumi nema više devojčica, dok u Beogradu igramu ženskom timu. Dečaci se nekad ponašaju kao da sam i ja dečak, ipak ovde mi je bolje jer sam ovde počela, bez obzira na to što je to u „Partizanu“ ozbiljnije. Već sam sa njima išla u Solun i Podgoricu, govori trinaestogodišnja Anabela Kovačević.

-Želimo da na terenu bude što više publike, da se populariše sport, da kada deca razmišljaju o odabiru sporta kojim će da se bave, jedna od opcija bude i ragbi. Očekujemo sponzore, jer bez njih nema ni kvalitetnog sporta. Još uvek nismo ispunili uslov za konkurisanje za sredstva, pošto postojimo manje od dve godine, ali nadamo se da će biti još dobrih rezultata sa kojima ćemo moći da stanemo pred sponzore i donatore, govori Marijo Kržić.

A kako je ragbi britanski sport, humanitarna organizacija velških vatrogasaca, koji godinama pomažu našu zemlju, „Blazing to Serbia“, prošle godine donirala je „Panoniji“ ragbi opremu, a slično se očekuje i ove godine. Već je poznato da Velšani u svojoj zemlji često kažu „Onaj naš klub u Rumi“, u šali kaže Marijo.

Mladi ragbisti u akcijiPriča o osnivanju kluba potekla je pre par godina kada su predstavnici Ragbi saveza Srbije krenuli u akciju promocije ragbija po Srbiji. Ciljano su došli do Rume, sadašnje predsednice kluba Džuls Kovačević, koja je i kopredsednik Beogradskog kluba stranih posetilaca u Srbiji, inače Britanka koja trinaest godina živi u Rumi i član je rumskog Rotari kluba. To je izneto kao jedna od ideja, koju su Rotarijanci prihvatili, kako bi učestvovali u osnivanju sportskog kluba, koji je pored toga i veoma zanimljiv i nesvakidašnji.

A ragbisti su prvo trenirali, kako sami kažu, po raznim livadama, potom na pomoćnom terenu stadiona Jedinstvo, da bi na kraju našli svoj dom na stadionu Fruška gora, gde sada imaju sve uslove uključujući i veliki teren, čije su dimenzije slične dimenzijama ragbi igrališta. Decu trenira Zoran Mićić iz Beograda, uz njega kao trener stasava Rumljanin Željko Terzin, nekadašnji ragbista novosadske „Vojvodine“, a šuška se da će i jedan novopečeni Rumljanin, nekadašnji ragbista u Engleskoj trenirati rumske Panonce.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: