• četvrtak, 25. april 2024.
Grgurevačka „starica” ne da se godinama
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Grgurevačka „starica” ne da se godinama

1. avgust 2017. godine

Podignuta pre 129 godina, zgrada škole u Grgurevcima još služi svojoj nameni. O njenoj starosti svedoči kamena tabla nad vratima na kojoj piše  “Škola ženske mladeži 1889.” Tokom Drugog svetskog rata u ovom selu je radila i Partizanska škola

Piše: S. Đaković

ученички радовиPrema dostupnim podcima, škola  u Grgurevcima postoji  blizu 210 godina, pa je ovo fruškogorsko selo bilo i ostalo selo sa  naprednim idejama. Naprednost se ogledala i u broju učenika.  Zvuči neverovatno, ali je istina da je ta seoska škola 1889. godine imala 180 učenika, a sada ih ima 82 u osam razreda. Uzrok tome je sigurno i pad nataliteta kao sveopšta boljka naših sela i gradova.

Kako bilo da bilo, školstvo u Grgurevcima ima, ponavljamo, dugu tradiciju. Prema postojećim izvorima prvi zapis o postojanju škole potiče iz još dalje prošlosti iz 1809. godine, kada je tu učitelj bio Stevan Baščanski. Zabeleženo je u seoskoj istoriji da je za vreme njegovog službovanja, 1828. godine,  na školi podignuto prvo zvono. Druga škola u ovom fruškogorskom selu je podignuta 1889. godine i o tome svedoči i sada sačuvana ploča na fasadi sa napisom  “Škola ženske mladeži 1889.“ Ova školska zgrada je i  danas služi svojoj nameni , ali je mnogo manje učenika nego pre jednog veka kada.

такмичењеDanas ovu osmogodišnju školu pohađa 82 učenika što je dva puta manje nego 1910. godine,  podaci su Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” u Sremskoj Mitrovici, kojoj je grgurevačka škola područno odeljenje. U zapisima o školi sačuvano je da je  za vreme Prvog svetskog rata taj hram znanja  radio kao da je bilo mirno doba. Bila je to četvorogodišnja škola a učitelji su bili Bosiljka Radovanović, Jelka Petračić, Branko Kovačić i Mane Delić. Predavalo se po austrijskom programu, školski nadzornici su dolazili iz Županije, zajedno su učila srpska i nemačka deca, školovanje je bilo obavezno, a učitelji su obično znali tri jezika : srpski, nemački imađarski. Nastava je  trajala u smenama ceo dan.

Tokom Drugog svetskog rata tačnije 1943. godine, u tada slobodnim Grgurevcima osnovana je prva Partizanska škola na ovom području. Zgrada je za vreme tog rata gorela, ali je posle oslobođenja renovirana i posle toga u njoj je počela da se izvodi nastava. Od 1963. godine osnovna škola u Grgurevcima nosila je   ime Slobodana Bajića Paje, narodnog heroja. Ovoj školi su se kasnije pripojile škole iz Šuljma i Manđelosa. Pa je Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja”  1970. godine, imala 605 učenika:  Šuljam 65, Manđelos 260 i Grgurevci 280.

ученички сајамGrgurevačka škola danas radi kao područno odeljenje  Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ sa sedištem u Sremskoj Mitrovici. U matičnoj školi i u izdvojenom odeljenju u Grgurevcima  odvija se osmorazredna nastava koja je prošle školske godine  2016. /2017. godini bila organizovana kroz 21 odeljenje –  10 nižih i 11 odeljenja  viših razreda.

Svake školske godine u ovoj školi izvrše se određena ulaganja kako bi se pripremio prostor za početak nove školske godine U Grgurevcima je postavljen i video nadzor, uređen je sanitarni čvor, okrečena učionica, postavljen pod u jednoj učionici i prelakirana unutrašnja vrata u zgradi i slično.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta “Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: