• sreda, 24. jul 2024.
Maradik: „Bez jabuke barjak se ne vije“
Projekti | Inđija
0 Komentara

Maradik: „Bez jabuke barjak se ne vije“

31. jul 2017. godine

Reč je o prvom dugometražnom filmu koji je snimljen na nekoliko lokacija u Maradiku, između ostalih, u Etno kući, u starim sremačkim kućama, nekoliko ulica i u Pravoslavnoj seoskoj crkvi

Piše: M. Balabanović

Oduvek se o selu Maradik govorilo kao o izuzetnom turističkom potencijalu i naselju gde možete na pravi način upoznati tradiciju i kulturu Sremaca. Ovo malo multietničko naselje decenijama je interesantno zbog neposredne blizine Fruške gore, mnogobrojnih manastira i jedne od najstarijih Etno kuća u Vojvodini. Sve ove potencijale prepoznali su ljudi iz Muzeja u Novom Sadu i ovog leta snimili  dokumentarni film „Bez jabuke barjak se ne vije“.Glavni akteri dugometražnog filma bili su meštani sela i članovi KUD-a „Jedinstvo“ a reč je o filmu koji prikazuje sremačku svadbu sa svim običajima s kraja 19. veka.

Stevan Bradic, predsednik MZ– U snimanju su učestvovali članovi KUD-a „Brankovo kolo“ iz Sremskih Karlovaca i članovi našeg KUD-a „Jedinstvo“ kao i meštani oba naselja. Film je snimljen na inicijativu Muzeja grada Novog Sada predvođenu etnologom Dušankom Marković a u kooprodukciji sa Novosadskom televizijom. Oni su inicijatori ovog projekta, a naša mesna zajednica je dala svu neophodnu podršku u organizaciji – rekao je Stevan Bradić, predsednik Saveta MZ Maradik.

Reč je o prvom dugometražnom filmu koji je snimljen na nekoliko lokacija u Maradiku, između ostalih, u Etno kući, u starim sremačkim kućama, nekoliko ulica i u Pravoslavnoj seoskoj crkvi.

– Naveći broj scena je snimljen u Etno kući koja se svojim ambijentom savršeno uklapa u vreme i događaje koje obrađuje. Sam čin venčanja je snimljen u našoj crkvi a pojedini kadrovi u kući mladoženje gde su prikazani brojni običaji poput dolaska mlade u kuću – kaže on i ističe:

– Naša mesna zajednica se uključila sa svim resursima kako bi pomogla ovaj veliki i značajan projekat za naše selo. Velika nam je čast što su producenti odabrali baš naše selo, jer je ovo zaista odlična turistička promocija Maradika. Ovo je prvi put da je napravljen neki film o našem selu , a mi smo oberučke prihvatili da se uključimo u organizaciju. Film je trajni dokument koji ostaje za neka buduća pokolenja i za našu decu. Moram da ponovim zaista smo prezadovoljni.

Jedan od svadbarskih obicaja iz 19 vekaS ozbzirom da je najveći broj kadrova snimljen u Maradiku svoju premijeru ovaj film će imati na manifestaciji „Maradička jesen“ koja će biti organizovana drugog vikenda u septembru, a čije pripreme već uveliko traju.

– Reč je o seoskoj slavi koja se tradicionalno organizuje dugi niz godina i okuplja veliki broj gostiju iz svih krajeva.  Prvog dana manifestacije svi posetioci će imati priliku da pogledaju domaće radinosti seoskih udruženja žena, od suvenira, ručnih radova do kolača, voća i rakija. Istog dana će biti organizovane sportske aktivnosti kao i takmičenje u kuvanju svinjskog kotlića-  kaže Bradić i podseća da su prošle godine imali 35 takmičarskih ekipa.

– Drugog dana naše manifestacije ćemo imati bogat kulturno-umetnički program uz obaveznu izložbu poljoprivrednih proizvođača, odnosno duvandžija, voćara i drugih. Takođe će i članovi SUBNOR-a položiti venac na spomenik palim borcima, a u poslepodnevnim časovima će biti odigrana fudbalska utakmica – poručio je Stevan Bradić na kraju razgovora.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: